Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem/Asian style roast chicken with beer

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem/Asian style roast chicken with beer

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne udka z kurczaka w glazurze w stylu azjatyckim z dodatkiem ciemnego piwa. Mięso jest przez noc peklowane w słonej mieszance z piwem, dzięki czemu nabiera delikatności, charakterystycznego smaku i aromatu.  Podałam je z dynią w stylu azjatyckim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem

(4 porcje)

Składniki na solankę:

  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki soli
  • 350 ml ciemnego piwa
  • 4 udka z kurczaka (lub 1 cały kurczak , podzielony na części)

Składniki na glazurę:

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 2/3 szklanki mirinu (lub białego wina)
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. W małym garnku wymieszaj wodę z solą i postaw go na średnim ogniu. Mieszaj zawartość tylko do rozpuszczenia się soli, po czym wlej piwo. Odstaw do schłodzenia przynajmniej do temperatury pokojowej.
  2. W dużej misce umieść kurczaka, zalej go solanką i przykryj luźno folią. Włóż do lodówki na min. 3 godziny, jednak nie dłużej niż na 24 godziny.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Wyłóż blaszkę do pieczenia (najlepiej z rusztem) folią aluminiową.
  4. W małym rondlu wymieszaj trzepaczką piwo, mirin, sos sojowy, chilli, skrobię kukurydzianą i miód. Posta go na dużym ogniu, a jak zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż lekko zgęstnieje do konsystencji syropu około 5 minut .
  5. Wyjmij kurczaka z solanki, dokładnie go umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść kurczaka na ruszcie i wysmaruj glazurą.
  6. Wstaw do piekarnika na 45 do 55 minut, smarując  kurczaka glazurą co 10-15 minut.

Smacznego!

English version

Asian style roast chicken with beer

(4 servings)

Ingredients for the brine:

  • 3 cups water
  • 3 tbs salt
  • 350 ml dark beer
  • 4 chicken leg quarters (or 1 whole roasting chicken, cut into quarters)
Ingredients for the glaze:
  • 1 cup dark beer
  • 2/3 cup mirin
  • ¼ cup soy sauce
  • ½ tsp chili powder
  • 1 tbs cornstarch
  • 3 tbs honey

Preparation:

  1. In a pot over medium high heat, add the water and the salt. Stir until salt has dissolved, remove from heat and add the beer. Stir until brine is at room temperature or below.
  2. Add the chicken quarters to a large bowl. Pour the brine over the chicken, cover loosely with plastic wrap, refrigerate for 3 hours and up to 24 hours.
  3. Preheat oven to 220 oC. Cover a baking sheet with aluminum foil, place a wire rack over the foil lined baking sheet.
  4. Add the stout, mirin, soy, chili powder, cornstarch and honey, whisk to combine. Add sauce pan to high heat, allow to boil until slightly reduced and thickened, about 5 minutes.
  5. Remove chicken from brine, discard the brine. Rinse the chicken well and pat dry. Place chicken on the wire rack.
  6. Brush liberally with the glaze and roast at  for 45 to 55 minutes, brush with glaze every 10-15 minutes.
Enjoy!

3 Comments

bubu

about 9 miesięcy ago

pyszny pomysł na kurczaka, z dodatkiem przepisu na wyborną dynię w tle:)

Odpowiedz

Chistopher

about 9 miesięcy ago

Bardzo smakowicie wygląda.Podoba mi się ten przepis.

Odpowiedz

Dzi

about 9 miesięcy ago

Dziękuję:) Kurczak jest pyszny, polecam!

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers