Kurczak pieczony z dynią i pomidorkami / Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Dobrze doprawiony kurczak, pieczony razem z dynią, groszkiem cukrowym i pomidorkami koktajlowymi podany z pachnącą bazylią. Nie ma chyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami 

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 cały kurczak
  • 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej)
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • garść posiekanych listków bazylii

Przygotowanie:

  1. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop ją od serca oliwą lub olejem i dobrze posól.
  2. W małej miseczce wymieszaj czosnek, małą łyżeczkę soli, paprykę i dolej tyle oliwy aby całość utworzyła dosyć rzadką pastę.
  3. Umieść kurczaka na stole (piersiami do dołu) i wykrój lub wytnij nożyczkami do mięsa „kręgosłup” wraz z kuperkiem. Następnie rozłóż na płasko na stole i jeszcze dociśnij, po czym natrzyj dokładnie przygotowaną pastą. Mi trafił się kurczak już rozkrojony dokładnie odwrotnie :)
  4. Ułóż kurczaka na dyni i jeżeli to możliwe odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, włóż kurczaka i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz kolejną godzinę lub do momentu aż kurczak będzie upieczony (można to sprawdzić termometrem kuchennym lub gdy po nakłuciu udka wypływa przeźroczysty płyn). Przełóż kurczaka z blaszki, przykryj go folią aluminiową i odstaw.
  6. W tym czasie włóż do blaszki z dynią groszek wraz pomidorkami koktajlowymi i zapiekaj jeszcze przez 10 minut. Wyjmij warzywa z piekarnika i dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne, po czym wmieszaj bazylię.
  7. Podziel kurczaka na porcje i podaj go wraz z upieczonymi warzywami i lekką sałatką.

Smacznego!

kurczak

English version

Roasted chicken with pumpkin and tomatoes

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg pumpkin, washed and cut into large dice (2 cm)
  • sea salt and black pepper
  • olive oil or vegetable oil
  • 2 garlic cloves, grated
  • 2 tbsp smoked paprika
  • 1 whole chicken
  • 150 g snow peas or green beans
  • 200 g cherry tomatoes
  • handful of basil, roughly chopped

Preparation:

  1. Grease a roasting tin or line it with parchment paper. Place diced pumpkin in the tin and sprinkle with salt and drizzle it with some olive or vegetable oil.
  2. Mix the garlic with the salt, smoked paprika and enough of olive oil to make a runny paste.
  3. Place the chicken on the table (breast down) and cut along the backbone to remove it. Open the chicken, flip it over and press it down to make it flat. Rub the marinade into the chicken.
  4. Place the chicken on prepared pumpkin and refrigerate at least for an hour or preferably overnight.
  5. Preheat the oven to 180°C, place the pan with chicken in the oven and bake for 30 minutes. Next lower the temperature to 160°C and cook for further 1 hour, pouring the chicken with its juices every 20 minutes. Check if chicken is cooked before removing from the oven. Next remove the chicken from the tin, cover it with a tin foil and let it rest.
  6. In the meantime add the peas and tomatoes to the pan and put it back to the oven and bake for 10 minutes. Take the veggies out of oven and sprinkle with some salt and pepper and toss in the basil leaves.
  7. Cut the chicken and add place it on a plate along with veggies and serve.

Enjoy!

kurczak

Comments

  1. serwis sprężarek warszawa says

    Jeszcze nie próbowałem połączenia kurczaka z dynią, ale musi to być bardzo sycące. Dynie teraz wszędzie widać, więc w sumie to ciekawy sposób na wykorzystanie jej. Tylko pewnie bym się obawiał czy odpowiednio zmięknie, bo to dość twarde warzywo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>