Sposób przyprawiania jerk pochodzi z Jamajki, oznacza on nacieranie na sucho kurczaka lub wieprzowiny pikantną mieszanką przypraw lub marynowanie w takiej paście (jak w tym przypadku). Jak zobaczyłam skład takiej mieszanki w moim najnowszym nabytku Gorodna „Ulitimate cookery course” miałam mieszane uczucia. Jakoś nie przemawiały do mnie wymieszane chilli z goździkami,cynamonem i gałką muszkatołową…Jednak ,o dziwo, po upieczeniu kurczaka wszystko ze sobą zaczęło współgrać i zjedliśmy to danie z dużą przyjemnością. Gordon zaleca podanie go z ryżem, ja podałam z puree z serem pleśniowym i też było pyszne.
Jerk chicken (4 porcje)
Składniki:
- 4 ćwiartki kurczaka podzielone udko i nadudzie,
- oliwa z oliwek do smażenia
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- ryż do podania (lub puree jak u mnie)
- 4-5 gałązek tymianku, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1-2 papryczki chilli, bez pestek i drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku,pokrojone i przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki zmielonych ziaren ziela angielskiego
- listki z 5-7 gałązek tymianku ( ok.2 łyżeczki)
- duża szczypta mielonego czarnego pieprzu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220 oC (gazowy na poziom 7).
- Kurczaka natnij w grubszych miejscach (szybciej się upiecze) i delikatnie posól.
- Przygotuj marynatę ze wszystkich składników podanych wyżej mieszając je w miseczce i dodawaj po troszku oliwy, tylko do momentu utworzenia gęstej pasty,
- Wetrzyj marynatę w części kurczaka i wstaw go do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc. Ja włożyłam do woreczka, dokładnie zawiązałam i zostawiłam w lodówce na całą noc.
- Rozgrzej dużą patelnię przystosowaną do zapiekania w piekarniku na średnim ogniu i wlej trochę oliwy z oliwek.
- Włóż części kurczaka i smaż je ok 10 min, tak by były z każdej strony zarumienione. Polej kurczaka sosem Worcestershire, przykryj patelnię i duś ok. 2 min.
- Przykrytą patelnię z kurczakiem wkładamy do nagrzanego piekarnik na ok.20 min.Gdy nie posiadasz takiej patelni, przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. 5 minut przed końcem pieczenia, odkryj go aby się dodatkowo zarumienił.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj.
Dodaj komentarz