Sezon na rabarbar w pełni-trzeba korzystać:) Tym razem proponuje kruche ciasto z prostym musem rabarbarowym. Łatwe i przyjemne;) Polecam!
Scroll down for English
Kruche ciasto z musem rabarbarowym
(blacha 20×20 cm)
Składniki na ciasto:
- 115 g masła, w temp. pokojowej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki uniwersalnej,przesianej
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki mielonego imbru
- 2,5-3 szklanki rabarbaru,pokrojonego w 1 cm plasterki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka puree z rabarbaru
- 35 g (2 łyżki+1 łyżeczka) soku z cytryny
- 65 g cukru ( 1/3 szklanki)
- 3 jajka
- 1 1/4 łyżki mąki kukurydzianej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Zmiksuj rozmiękczone masło z cukrem, tak by masa była jednolita i bez grudek. Wsyp mąkę i miksuj,aż powstanie jednolita pasta.
- Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż pastę i rozprowadź ją równomiernie na jej dnie.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, w czasie gdy się nagrzewa włóż blachę z ciastem do lodówki.
- Włóż blachę na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 minut, do zarumienienia na brzegach. Wyjmij i odstaw.
- Umieść rabarbar razem z cukrem w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu.
- Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru, następnie gotuj przez około 10 minut,aż rabarbar zacznie się rozpadać.
- Ubij w mikserze jajka i dodaj cukier. Miksuj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- W międzyczasie dodaj sok z cytryny do przestudzonego puree z rabarbaru i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj puree do jajek i wsyp mąkę kukurydzianą. Zmiksuj dokładnie i wylej gotową masę na podpieczony kruchy spód. Rozłóż ją równomiernie.
- Zmniejsz temp. piekarnika do 160 oC i piecz ciasto przez 20-25 minut, do ścięcia się masy rabarbarowej.
- Wyjmij z piekarnika Po wystudzeniu pokrój na kawałki i posyp cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem (masa niesamowicie szybko wchłania cukier puder).
English version
Rhubarb mousse shortcake (20×20 cm pan)
Shortcake base:
- 115 g of butter, softened
- 1/3 cup brown sugar
- 1 cup all-purpose flour, sifted
- optional 1/4 teaspoon powdered ginger
Rhubarb puree:
- 2,5-3 cups rhubarb, cut into 1 cm slices
- 1/2 cup sugar
Rhubarb mousse:
- 1 cup rhubarb puree
- 35 g (2 tbsp+1 tsp) lemon juice
- 65 g sugar (1/3 cup)
- 3 eggs
- 1 1/4 tablespoons cornflour
- icing sugar for dusting
Prepare the shortcake base:
- Mix the softened butter with the sugar until no streaks of butter. Mix the flour in the miksture is uniform like thick paste.
- Pour the crumbles into paper lined pan, and pat down until it’s a uniform thickness.
- Put in the freezer while your oven preheats to 180 oC.
- Pop the base in for about 20 minutes, until golden at the edges. Remove and set aside.
Prepare rhubarb puree:
- Place the rhubarb with sugar in a saucepan over medium heat, and stir until the sugar dissolves.
- Let boil until the rhubarb is pulpy soft, and falls apart for about 10 minutes.Remove from heat, and set aside
Prepare rhubarb puree:
- Whisk the eggs and sugar together.
- In the meantime, add lemon juice to the puree and whisk in.
- Once the puree mixture has cooled to a lukewarm temperature, whisk it into the eggs along with the cornflour, sifted, until uniform.
- Pour this over the base, and reduce oven heat to 160 oC.
- Bake the cake for 20-25 minutes until the topping is set and slightly puffed all over.
- Remove from oven, and cool completely. Sprinkle with icing sugar just before serving (it dossloves fairly quickly).
Enjoy!
Shiral says
Uwielbiam takie kruche, słodko-kwaśne ciacha!
Dzi says
Ja też, kruche i bez tłustych mas:)
KaBe says
Wykonane zgodnie z przepisem, ale jak mało który łakoć w domu leży już trzeci dzień 😉 Więc nie zachwycił.
Moja ulubiona wersja ciasta to serwowana na ciepło z lodami orzechowymi 😉
Dzi says
Dziękuję za szczerą opinię. U mnie wszystkim smakowało hmm…Może to kwestia słodyczy? Ja wolę te mniej słodkie wypieki:)