Kruche ciasto z musem rabarbarowym

Sezon na rabarbar w pełni-trzeba korzystać:) Tym razem proponuje kruche ciasto z prostym musem rabarbarowym. Łatwe i przyjemne;) Polecam!

Scroll down for English

Kruche ciasto z musem rabarbarowym

(blacha 20×20 cm)

Składniki na ciasto:

  • 115 g masła, w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej,przesianej
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki mielonego imbru
Składniki na puree z rabarbaru:
  • 2,5-3 szklanki rabarbaru,pokrojonego w 1 cm plasterki
  • 1/2 szklanki cukru
Składniki na mus rabarbarowy:
  • 1 szklanka puree z rabarbaru
  • 35 g (2 łyżki+1 łyżeczka) soku z cytryny
  • 65 g cukru ( 1/3 szklanki)
  • 3 jajka
  • 1 1/4 łyżki mąki kukurydzianej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

  1. Zmiksuj rozmiękczone masło z cukrem, tak by masa była jednolita i bez grudek.  Wsyp mąkę i miksuj,aż powstanie jednolita pasta.
  2. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż pastę i rozprowadź ją równomiernie na jej dnie.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, w czasie gdy się nagrzewa włóż blachę z ciastem do lodówki.
  4. Włóż blachę na środkową półkę piekarnika i piecz około 20 minut, do zarumienienia na brzegach. Wyjmij i odstaw.
Przygotowanie puree:
  1. Umieść rabarbar razem z cukrem w rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu.
  2. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru, następnie gotuj przez około 10 minut,aż rabarbar zacznie się rozpadać.
Przygotowanie musu rabarbarowego:
  1. Ubij w mikserze  jajka i dodaj cukier. Miksuj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. W międzyczasie dodaj sok z cytryny do przestudzonego puree z rabarbaru i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj puree do jajek i wsyp mąkę kukurydzianą. Zmiksuj dokładnie i wylej gotową masę na podpieczony kruchy spód. Rozłóż ją równomiernie.
  4. Zmniejsz temp. piekarnika do 160 oC i piecz ciasto przez 20-25 minut, do ścięcia się masy rabarbarowej.
  5. Wyjmij z piekarnika Po wystudzeniu pokrój na kawałki i posyp cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem (masa niesamowicie szybko wchłania cukier puder).
Smacznego

English version

Rhubarb mousse shortcake (20×20 cm pan)

Shortcake base:

  • 115 g of butter, softened
  • 1/3 cup brown sugar
  • 1 cup all-purpose flour, sifted
  • optional 1/4 teaspoon powdered ginger

Rhubarb puree:

  • 2,5-3 cups rhubarb, cut into 1 cm slices
  • 1/2 cup sugar

Rhubarb mousse:

  • 1 cup rhubarb puree
  • 35 g (2 tbsp+1 tsp) lemon juice
  • 65 g sugar (1/3 cup)
  • 3 eggs
  • 1 1/4 tablespoons cornflour
  • icing sugar for dusting

Prepare the shortcake base:

  1. Mix the softened butter with the sugar until no streaks of butter. Mix the flour in the miksture is uniform like thick paste.
  2. Pour the crumbles into paper lined pan, and pat down until it’s a uniform thickness.
  3. Put in the freezer while your oven preheats to 180 oC.
  4. Pop the base in for about 20 minutes, until golden at the edges. Remove and set aside.

Prepare rhubarb puree:

  1. Place the rhubarb with sugar in a saucepan over medium heat, and stir until the sugar dissolves.
  2. Let boil until the rhubarb is pulpy soft, and falls apart for about 10 minutes.Remove from heat, and set aside

Prepare rhubarb puree:

  1. Whisk the eggs and sugar together.
  2. In the meantime, add lemon juice to the puree and whisk in.
  3. Once the puree mixture has cooled to a lukewarm temperature, whisk it into the eggs along with the cornflour, sifted, until uniform.
  4. Pour this over the base, and reduce oven heat to 160 oC.
  5. Bake the cake for 20-25 minutes until the topping is set and slightly puffed all over.
  6. Remove from oven, and cool completely. Sprinkle with icing sugar just before serving (it dossloves fairly quickly).

Enjoy!

Comments

  1. KaBe says

    Wykonane zgodnie z przepisem, ale jak mało który łakoć w domu leży już trzeci dzień ;) Więc nie zachwycił.
    Moja ulubiona wersja ciasta to serwowana na ciepło z lodami orzechowymi ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>