Kruche ciasto z jagodami Nigela Slatera

Dziś przedstawiam doskonały i łatwy przepis na deser  z książki Nigela Slatera „Tender Vol.II”. Bardzo kruche ciasto, z dużą ilością jagód. Świetnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami. Polecam!

Scroll down for English

Kruche ciasto z jagodami

(forma na tartę o średnicy 24 cm)

Składniki na nadzienie:

  • 500 g jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 czubata łyżka konfitury jagodowej lub malinowej

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła, rozmiękczonego
  • 150 g cukru pudru + więcej do posypania
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko, lekko rozbite
  • trochę mleka do posmarowania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Lekko natłuść formę do tarty.
  2. Do miski włóż jagody, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i konfiturę. Delikatnie wymieszaj i odstaw.
  3. W misce miksera utrzyj do puszystości masło z cukrem , zdrapując, od czasu do czasu, masę z brzegów miski.
  4. Dodawaj powoli jajko, następnie wmieszaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, aż utworzy się delikatne ciasto.
  5. Posyp mąką blat i wyłóż powstałe ciasto. Zagniataj przez minutę i podziel powstałe ciasto na 2 równe części.
  6. Rozwałkuj jedną część na kształt koła odrobinę większego niż nasza forma i wyłóż je, pamiętając, by dokładnie docisnąć ciasto do brzegów formy. Pozostaw też lekko zwisające brzegi, aby później zespolić je z druga częścią ciasta.
  7. Włóż nadzienie i posmaruj brzegi ciasta odrobiną mleka. Rozwałkuj drugą część i wyłóż na nadzienie. Dociśnij krawędzie ciasta, odetnij jego nadmiar i zrób 2 otwory w pokrywie. Wysmaruj całą powierzchnię mlekiem i posyp cukrem pudrem.
  8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut lub do ładnego zarumienienia. Pozwól mu ostygnąć przed podaniem.
Smacznego!

English version

Blueberry pie

(24 cm pie plate)

Ingredients for the filling:

  • 500 g blueberries
  • 2 tbs lemon juice
  • 1 heaped tbs cornflour
  • 1 heaped tbs blueberry or raspberry preserves
Ingredients for the crust:
  • 150 g butter, softened
  • 150 g caster sugar+ more to scatter over the top
  • 250 g plain flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 egg, beaten
  • a little milk to finish

Preparation:

  1. Set the oven at 180 oC. Lightly butter a 24 cm shallow metal plate.
  2. Put the blueberries into a bowl with the lemon juice, cornflour and preserves. Toss gently to mix, then set aside.
  3. Cream the butter and sugar in a food mixer till pale and fluffy, pushing the mixture down the sides of the bowl from time to time with a rubber spatula.
  4. Incorporate the egg, a little at the time, into a butter and sugar mixture. Mix in the sifted flour and baking powder to form a soft dough.
  5. Flour the work surface generously. Bring the dough together to form a ball, then knead lightly for a minute. Cut into two equal pieces and roll one out to fit the base of the pie plate. Line the dish with the pastry, taking care to push the dough well into the corners and to leave some overhanging.
  6. Add the filling. Rollout the remaining pastry. Brush the edge of the pastry lining the dish with a little milk, then lower the pastry lid on top. Press the edges to seal, trim any overhanging pastry and cut two small holes in the top. Brush with a little of milk and scatter lightly with sugar.
  7. Bake on the hot baking sheet for forty minutes or so, till golden. allow to calm down a little before serving.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>