Przyznam, że nie wiedziałam jak skrócić nazwę tego dania, tak by uwzględnić wszystkie jego najważniejsze elementy:) Najogólniej rzecz biorąc, są to krewetki w kremowym sosie z ugotowanego w mleku kokosowym kalafiora, z pieczarkami, a całość podana jest na blanszowanej cukinii pokrojonej w cienkie paseczki. Ja na szczęście mam coś w rodzaju obieraczki, która wycina piękne spaghetti z warzyw, jednak można ją oczywiście pokroić w sposób tradycyjny-nożem. Danie jest lekkie i pyszne, więc gorąco polecam!
Scroll down for English
Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii
(2 porcje)
Składniki:
- 600g kalafiora, z grubsza posiekanego
- 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
- 300g krewetki, ugotowanych
- 1/4 szklanki śmietanki 18 %
- ¼ szklanki świeżej kolendry, posiekanej
- sok z 1 limonki
- ¼ łyżeczki garam masala
- 2 średnie cukinie, ze skórką,pokrojonych w cienkie paseczki
Przygotowanie:
- Do rondelka włóż kalafior i wlej mleko kokosowe. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż kalafior będzie bardzo miękki, około 5-7 minut.
- W międzyczasie, podsmaż pieczarki, do zarumienienia. Dodaj cebulę, sól i pieprz i podsmaż je do miękkości.
- Umieść kalafior wraz z płynem w blenderze i zmiksuj na gładki sos.
- Przelej sos do patelni z pieczarkami i cebulą. Dodaj krewetki, śmietanę, sok z limonki i przyprawę garam masala. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj następne kilka minut. Gdy krewetki będą już dostatecznie podgrzane, wmieszaj kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
- Włóż cukinię do wrzącej i osolonej wody, i gotuj około 3 minut. Następnie odcedź.
- Wyłóż cukinię na talerze i polej sosem.
English version
Creamy Coocnut-Cauliflower Shrimp on Zucchini „Pasta„
(2 servings)
Ingredietnts:
- 600g cauliflower, roughly chopped
- 1 can (400 g) coconut milk
- ½ tsp sea salt
- ½ tsp black pepper
- 225 g mushrooms, sliced
- 1 small onion, very finely chopped
- 300g cooked shrimp
- 1/4 cup cream
- ¼ cup fresh cilantro, chopped
- the juice of 1 lime
- ¼ tsp garam masala
- 2 medium zucchinis, peel on, stringed (or julienned)
Preparation:
- Add cauliflower and coconut milk to a medium saucepan. Bring to a boil, cover, lower heat and cook until the cauliflower is really soft, about 5-7 minutes.
- Meanwhile, cook the mushrooms in a large skillet until nice and golden. Add onion, salt and pepper and continue cooking until soft and fragrant.
- Place the cauliflower and the mixture into your blender and process until smooth.
- Pour that cauliflower mixture over the mushrooms and onions. Add the cooked shrimp, cream, lime juice and garam masala and bring to a simmer over low-medium heat.
- Cook just enough to warm the shrimp then stir in the fresh cilantro.
- Put the zucchini into a saucepan with boiling water, add pinch of salt and cook for 3 minutes. Then drain.
- Divide the stringed zucchini between 2 serving plates and ladle the shrimp sauce on top.
Enjoy!
Dodaj komentarz