Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

Przyznam, że nie wiedziałam jak skrócić nazwę tego dania, tak by uwzględnić wszystkie jego najważniejsze elementy:) Najogólniej rzecz biorąc, są to krewetki w kremowym sosie z ugotowanego w mleku kokosowym kalafiora, z pieczarkami, a całość podana jest na blanszowanej cukinii pokrojonej w cienkie paseczki. Ja na szczęście mam coś w rodzaju obieraczki, która wycina piękne spaghetti z warzyw, jednak można ją oczywiście pokroić w sposób tradycyjny-nożem. Danie jest lekkie i pyszne, więc gorąco polecam!

Scroll down for English

 Krewetki w sosie kokosowo-kalafiorowym na spaghetti z cukinii

(2 porcje)

Składniki:

  • 600g kalafiora, z grubsza posiekanego
  • 1 puszka (400 g) mleka  kokosowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 225 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
  • 300g krewetki, ugotowanych
  • 1/4 szklanki śmietanki 18 %
  • ¼ szklanki świeżej kolendry, posiekanej
  • sok z 1 limonki
  • ¼ łyżeczki garam masala
  • 2 średnie cukinie, ze skórką,pokrojonych w cienkie paseczki

Przygotowanie:

  1. Do rondelka włóż kalafior i wlej mleko kokosowe. Doprowadź całość do wrzenia, przykryj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj, aż kalafior będzie bardzo miękki, około 5-7 minut.
  2. W międzyczasie, podsmaż pieczarki, do zarumienienia. Dodaj cebulę, sól i pieprz i podsmaż je do miękkości.
  3. Umieść kalafior wraz z płynem w blenderze i zmiksuj na gładki sos.
  4. Przelej sos  do patelni z pieczarkami i cebulą. Dodaj krewetki, śmietanę, sok z limonki i przyprawę garam masala. Doprowadź sos do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj następne kilka minut. Gdy krewetki będą już dostatecznie podgrzane, wmieszaj kolendrę. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
  5. Włóż cukinię do wrzącej i osolonej wody, i gotuj około 3 minut. Następnie odcedź.
  6. Wyłóż cukinię na talerze i polej sosem.
Smacznego!

English version

Creamy Coocnut-Cauliflower Shrimp on Zucchini „Pasta

(2 servings)

Ingredietnts:

  • 600g cauliflower, roughly chopped
  • 1 can (400 g) coconut milk
  • ½ tsp sea salt
  • ½ tsp black pepper
  • 225 g mushrooms, sliced
  • 1 small onion, very finely chopped
  • 300g cooked shrimp
  • 1/4 cup cream
  • ¼ cup fresh cilantro, chopped
  • the juice of 1 lime
  • ¼ tsp garam masala
  • 2 medium zucchinis, peel on, stringed (or julienned)

Preparation:

  1. Add cauliflower and coconut milk to a medium saucepan. Bring to a boil, cover, lower heat and cook until the cauliflower is really soft, about 5-7 minutes.
  2. Meanwhile, cook the mushrooms in a large skillet until nice and golden. Add onion, salt and pepper and continue cooking until soft and fragrant.
  3. Place the cauliflower and the mixture into your blender and process until smooth.
  4. Pour that cauliflower mixture over the mushrooms and onions. Add the cooked shrimp, cream, lime juice and garam masala and bring to a simmer over low-medium heat.
  5. Cook just enough to warm the shrimp then stir in the fresh cilantro.
  6. Put the zucchini into a saucepan with boiling water, add pinch of salt and cook for 3 minutes. Then drain.
  7. Divide the stringed zucchini between 2 serving plates and ladle the shrimp sauce on top.

Enjoy!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers