Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Kremowe puree z kalafiora
(8 porcji)
Składniki:
- 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki
- 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)
- 2 szklanki mleka
- 100 g serka śmietankowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki sosu tabasco
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej bulionem wraz z mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości i zdejmij z ognia.
- Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.
- Dodaj ser, masło i śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj Tabasco i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.
Smacznego!
English version
Creamy cauliflower puree
(8 servings)
Składniki:
- 2 heads cauliflower, cut into into bite-sized pieces
- 3 cups chicken stock
- 2 cups milk
- 100 g cream cheese
- 3 tbsp unsalted butter
- 1/2 cup heavy cream, warmed
- salt and pepper to taste
- 1/4 tsp Tabasco sauce
- pinch ground nutmeg
Przygotowanie:
- Put the cauliflower into a large pot, add the chicken stock and milk and bring the mixture to a low boil. Cover the pot with a lid and reduce the heat. Cook the cauliflower, covered until is fork tender, about 10-15 minutes, next remove it from the heat.
- Using a colander, strain the cooking liquid from the cooked cauliflower. Put the cauliflower back into the pot it was cooked in.
- Add the cream cheese, butter and warm cream to the cauliflower. Using an immersion blender, blend the cauliflower until it forms a smooth puree. Season with salt and pepper to taste, add Tabasco and nutmeg. Mix and serve immediately.
Enjoy!
Maciek says
Mmmmmmm matko jak to świetnie wygląda 🙂 Kiedy można wpaść na degustację? 🙂
Dzi says
Następnym razem dam znać:P
Blog dla Mamy says
Kalafior w formie puree to świetna alternatywa dla ziemniaków podawanych jako dodatek do dania głównego. Taki krem z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom, zwłaszcza tym, które nie przepadają za tradycyjnie podawanym kalafiorem 🙂
Dzi says
Jestem pewna, że dzieciom też posmakuje:)