Kremowe puree z kalafiora / Creamy cauliflower puree

Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu, a co najważniejsze jest to smaczna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Pasuje do każdego dania głównego, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

puree

Kremowe puree z kalafiora

(8 porcji)

Składniki:

  • 2 główki kalafiora, podzielone na małe różyczki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka (lub wody)
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanej
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco
  • szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej bulionem wraz z mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości  i zdejmij z ognia.
  2. Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.
  3. Dodaj ser, masło i śmietankę po czym zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym dodaj Tabasco i gałkę muszkatołową. Wymieszaj i natychmiast podawaj.

Smacznego!

puree

English version

Creamy cauliflower puree

(8 servings)

Składniki:

  • 2 heads cauliflower, cut into into bite-sized pieces
  • 3 cups chicken stock
  • 2 cups milk
  • 100 g cream cheese
  • 3 tbsp unsalted butter
  • 1/2 cup heavy cream, warmed
  • salt and pepper to taste
  • 1/4 tsp Tabasco sauce
  • pinch ground nutmeg

Przygotowanie:

  1. Put the cauliflower into a large pot, add the chicken stock and milk and bring the mixture to a low boil. Cover the pot with a lid and reduce the heat. Cook the cauliflower, covered until is fork  tender, about 10-15 minutes, next remove it from the heat.
  2. Using a colander, strain the cooking liquid from the cooked cauliflower. Put the cauliflower back into the pot it was cooked in.
  3. Add the cream cheese, butter and warm cream to the cauliflower. Using an immersion blender, blend the cauliflower until it forms a smooth puree. Season with salt and pepper to taste, add Tabasco and nutmeg. Mix and serve immediately.

Enjoy!

puree

Comments

  1. says

    Kalafior w formie puree to świetna alternatywa dla ziemniaków podawanych jako dodatek do dania głównego. Taki krem z pewnością przypadnie do gustu również dzieciom, zwłaszcza tym, które nie przepadają za tradycyjnie podawanym kalafiorem :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>