Kremowa zupa ziemniaczano-serowa / Creamy potato and cheese soup

Dziś przedstawiam przepis, który tak na prawdę jest dziełem przypadku. Jakiś czas temu robiłam zupę brokułową z cheddarem i pomidorami i niestety w trakcie miksowania pękł mi dzbanek blendera i moja kuchnia została dosyć poważnie doświadczona. :P

katastrofa

Musiałam więc na szybko wymyślić coś innego i tak powstała zupa z tego co zostało mi w lodówce, czyli z ziemniaków, porów, cukinii, marchewki i sera. Wyszła zaskakująco smaczna, dlatego zdecydowałam się na umieszczenie jej na blogu. Polecam!

zupa

Scroll down for recipe in English

Kremowa zupa ziemniaczano-serowa

(3-4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duży por,  tylko biała część, pokrojony na plasterki
  • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę lub starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego
  • garść młodego szpinaku, umytego
  • 2 łyżki startego parmezanu, do podania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozpuść 1 łyżkę masła, włóż cebulę i pora, lekko posól i smaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min.
  2. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię.
  3. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem.
  4. Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj śmietankę, ser i szpinak, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
  5. Podawaj zupę posypaną startym parmezanem.

Smacznego!

zupa

English version

Creamy potato and cheese soup

(3-4 servings)

Ingredients:

  • 1 Tablespoon butter
  • 1 onion, finely diced
  • 1 big leek, white part only, sliced
  • 1 carrot, shredded
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 big potatoes, peeled and chopped into 1 cm cubes
  • 1/2 zucchini, coarsely chopped
  • 2 cups chicken or vegetable stock
  • 1/2 cup milk
  • 1/4 cup heavy cream
  • 50 g cheddar, grated
  • handful baby spinach,washed
  • 2 Tablespoons parmesan cheese, finely grated

Preparation:

  1. Melt 1 Tablespoon butter in a medium pot add onions and leek, season with salt and cook covered on medium heat until softened, 5-7 min.
  2. Add the carrots, potatoes and garlic, cook for 3 minutes. Next add chicken stock bring to the boil, cook for 5-7 min and add zucchini.
  3. Add the milk and cook until all the vegetables are cooked through. Puree the soup in the food processor or an immersion blender.
  4. Return the pureed soup to the pot, add the cream, spinach and the cheese, season with salt and pepper and cook for 3 minutes.
  5. Serve sprinkled with parmesan cheese.

Enjoy!

zupa1

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>