Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie / Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

Kontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco!

Skorzystałam z przepisu z tej strony, lekko go tylko modyfikując.

zupa ze szparagów i kalafiora

Scroll down for recipe in English

Kremowa zupa z pieczonego kalafiora, szparagów i brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g białych szparagów,  z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 1 mały kalafior, podzielony na mniejsze różyczki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 120 g sera brie, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej blaszce do pieczenia wyłóż kalafiora i szparagi, posól je i popieprz, skrop olejem i dokładnie przemieszaj. Rozłóż je równomiernie po blaszce i piecz przez około 20-30 minut w nagrzanym do 200 oC piekarniku, do ładnego zarumienienia. W połowie pieczenia całość dokładnie przemieszaj.
  2. W międzyczasie rozgrzej w rondlu na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia przez około 5-7 minut. Następnie dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę.
  3. Wlej do rondla bulion i włóż upieczone warzywa. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
  4. Dodaj brie, bazylię, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gdy ser się rozpuści, zmiksuj zupę do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

zupa ze szparagów i kalafiora

English version

Creamy roasted cauliflower, asparagus and brie soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g white asparagus, trimmed and chopped into 2 cm pieces
  • 1 small head cauliflower, cut into florets
  • 1 tablespoon oil
  • salt and pepper to taste
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 4 cups chicken stock
  • 120 g brie, cut into 2 cm pieces
  • 1 tablespoon fresh basil, chopped
  • 1 teaspoon lemon zest
  • 1 tablespoon lemon juice
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Toss the asparagus and cauliflower florets in the oil along with the salt and pepper, arrange them in a single layer on a large baking sheet and roast in a preheated 200 oC oven until lightly golden brown, about 20-30 minutes, mixing half way through.
  2. Meanwhile, heat the oil in a pot over medium heat, add the onions and cook until tender, about 5-7 minutes. Add the garlic and cook until fragrant, about a minute.
  3. Add the stock and roasted asparagus and cauliflower, bring to a boil, reduce the heat and simmer for 10 minutes.
  4. Add the brie, basil, lemon zest and lemon juice, let the brie melt and puree to the desired consistency, season with salt and pepper nd serve.

Enjoy!

zupa ze szparagów i kalafiora

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>