Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie/Creamy chicken and brie soup

Uwielbiam zupy. Nieważne czy są w formie kremu czy z chrupiącymi kawałkami warzyw , uwielbiam je wszystkie:) Dziś proponuję bardzo kremową zupę z kurczakiem, szpinakiem, papryką i serem brie. Polecam!

Scroll down for English

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki świeżego szpinaku, pobieżnie posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 piersi z kurczaka,bez kości i skóry, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki
  • 2 ½ szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 230 g sera brie, pokrojonego na małe kawałki
  • ½ szklanki śmietanki 18%

Przygotowanie:

  1. W sporym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej. Gdy będzie już odpowiednio gorący wrzuć cebulę i paprykę, po czym smaż warzywa przez około 6 minut, aż zaczną mięknąć i wmieszaj szpinak z czosnkiem.
  2. Następnie włóż masło i po jego roztopieniu wmieszaj, najlepiej trzepaczką, mąkę tak by utworzyła się  zasmażka. Smaż całość, cały czas mieszając, około minuty aż zasmażka stanie się jednolita.
  3. Dodaj kurczaka, wlej bulion i mleko, i doprowadź zupę do wrzenia . Dodaj ser brie i mieszaj aż do momentu całkowitego jego roztopienia, około 5 minut .
  4. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 25-30 minut. Zdejmij z ognia i podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego!

English version

Creamy Chicken and Brie Soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons canola oil
  • 1 small onion, diced
  • 1 small red pepper, diced
  • 3 cups raw spinach, coarsely chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons flour
  • 2 boneless, skinless chicken breasts, cooked and shredded
  • 2½ cups chicken broth
  • 2 cups milk
  • 230 g brie cheese, chopped into small pieces
  • ½ cup half and half

Preparation:

  1. Heat oil in a large pot set over medium heat. When the oil is shimmering, add the onion and pepper and cook for about 6 minutes, or until they start to soften. Stir in the spinach and garlic.
  2. Add the butter and, once it’s melted, whisk in the flour to create a roux. Continue whisking for about a minute, just until the roux comes together.
  3. Add the chicken, broth and milk to the pot and bring to a simmer. Add the brie and stir until it has melted completely, about 5 minutes.
  4. Stir in the half and half. Increase heat to high and bring soup to a boil, stirring occasionally. Once the soup is boiling, decrease heat to maintain a simmer and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes.

Enjoy!

Comments

  1. Kamil says

    Zupa przepyszna!! Dałam połowę porcji sera z obawy przed jego „dominującym” smakiem ale spokojnie można dać całą porcję. Dorzuciłam również puszkę kukurydzy dla ożywienia. Wyszło pyszne danie, smakowało nawet mojemu M,. który stwierdził, że smakuje jak potrawka z kurczakiem. Jest naprawdę wybitna, mocno kremowa i pysznaaaaa!! Blog świetny, piękne zdjęcia i dużo dużo inspiracji :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge