Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie/Creamy chicken and brie soup

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie/Creamy chicken and brie soup

Uwielbiam zupy. Nieważne czy są w formie kremu czy z chrupiącymi kawałkami warzyw , uwielbiam je wszystkie:) Dziś proponuję bardzo kremową zupę z kurczakiem, szpinakiem, papryką i serem brie. Polecam!

Scroll down for English

Kremowa zupa z kurczakiem i serem brie

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki świeżego szpinaku, pobieżnie posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 piersi z kurczaka,bez kości i skóry, ugotowane/usmażone i pokrone na kawałki
  • 2 ½ szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 230 g sera brie, pokrojonego na małe kawałki
  • ½ szklanki śmietanki 18%

Przygotowanie:

  1. W sporym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej. Gdy będzie już odpowiednio gorący wrzuć cebulę i paprykę, po czym smaż warzywa przez około 6 minut, aż zaczną mięknąć i wmieszaj szpinak z czosnkiem.
  2. Następnie włóż masło i po jego roztopieniu wmieszaj, najlepiej trzepaczką, mąkę tak by utworzyła się  zasmażka. Smaż całość, cały czas mieszając, około minuty aż zasmażka stanie się jednolita.
  3. Dodaj kurczaka, wlej bulion i mleko, i doprowadź zupę do wrzenia . Dodaj ser brie i mieszaj aż do momentu całkowitego jego roztopienia, około 5 minut .
  4. Następnie wmieszaj śmietankę, doprowadź zupę do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 25-30 minut. Zdejmij z ognia i podawaj najlepiej gorącą.
Smacznego!

English version

Creamy Chicken and Brie Soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons canola oil
  • 1 small onion, diced
  • 1 small red pepper, diced
  • 3 cups raw spinach, coarsely chopped
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons flour
  • 2 boneless, skinless chicken breasts, cooked and shredded
  • 2½ cups chicken broth
  • 2 cups milk
  • 230 g brie cheese, chopped into small pieces
  • ½ cup half and half

Preparation:

  1. Heat oil in a large pot set over medium heat. When the oil is shimmering, add the onion and pepper and cook for about 6 minutes, or until they start to soften. Stir in the spinach and garlic.
  2. Add the butter and, once it’s melted, whisk in the flour to create a roux. Continue whisking for about a minute, just until the roux comes together.
  3. Add the chicken, broth and milk to the pot and bring to a simmer. Add the brie and stir until it has melted completely, about 5 minutes.
  4. Stir in the half and half. Increase heat to high and bring soup to a boil, stirring occasionally. Once the soup is boiling, decrease heat to maintain a simmer and cook, stirring occasionally, for 25-30 minutes.

Enjoy!

6 Comments

Stefa

about 1 rok ago

Fantastyczny przepis! Blog jest piękny, jeden z najlepszych jakie odwiedzam. Zdjęcia szok !

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Dziękuję:)

Odpowiedz

Kamil

about 1 rok ago

Zupa przepyszna!! Dałam połowę porcji sera z obawy przed jego "dominującym" smakiem ale spokojnie można dać całą porcję. Dorzuciłam również puszkę kukurydzy dla ożywienia. Wyszło pyszne danie, smakowało nawet mojemu M,. który stwierdził, że smakuje jak potrawka z kurczakiem. Jest naprawdę wybitna, mocno kremowa i pysznaaaaa!! Blog świetny, piękne zdjęcia i dużo dużo inspiracji :))

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Dziękuję:) Cieszę się, że wszystko wyszło i smakowało:)

Odpowiedz

Justyna

about 11 miesięcy ago

Bardzo smaczna. Pozdrawiam:)

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Cieszę się, że smakowała:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers