Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem/Creamy mascarpone polenta with parmesan

Zachęcona ostatnimi sukcesami w odkrywaniu nowości z zakresu dodatków do dania głównego, postanowiłam spróbować słynnej włoskiej polenty. Pysznie wyglądający przepis odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „World Kitchen”, gdzie kaszka kukurydziana wymieszana jest z mascarpone i parmezanem. Oczywiście nie zawiodłam się i polenta wyszła bardzo smaczna, delikatna i kremowa, a najfajniejsze jest w niej to, że robi się ją dosłownie w kilka minut. Proponuję podawać ją na zmianę z puree ziemniaczanym lub zawsze wtedy kiedy nie mamy czasu na jego przygotowanie. Polecam!

Scroll down for English

Kremowa polenta z mascarpone i parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 100 g kaszki kukurydzianej
  • 750 ml wody
  • 20 g masła
  • 30 g parmezanu, startego na tarce
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • trochę soku z cytryny do smaku

Przygotowanie:

  1. Do sporego rondelka wlej wodę, wsyp szczyptę soli i doprowadź do wrzenia.
  2. Powoli wsypuj kaszkę, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje, a cała woda zostanie wchłonięta, około 5 minut. Zdejmij z ognia, wmieszaj masło, parmezan, mascarpone i wciśnij trochę soku z cytryny do smaku.
  3. Dopraw solą jeżeli to konieczne. Trzymaj w cieple do momentu podania.
Smacznego!

English version

Creamy mascarpone polenta with parmesan

(4 servings)

Ingredients:

  • 100 g instant polenta
  • 750 ml water
  • 20 g butter
  • 30 g Parmesan, freshly grated
  • 1 tbsp mascarpone
  • squeeze of lemon juice, to taste

Preparation:

  1. Pour the water into a large pan, add a pinch of salt and bring to the boil.
  2. Slowly whisk in the polenta and keep stirring for bout 5 minutes until it thickens, and has absorbed all of the water. Remove from the heat and stir in the butter, Parmesan, mascarpone and lemon to taste.
  3. Season with more salt to taste, if needed. Keep warm  until ready to serve.
Enjoy!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>