Przedstawiam niezwykle szybki i pyszny pomysł na obiad „w tygodniu”. Składa się z składników zwykle dostępnych w domu (u mnie cydr jest zawsze:)), a jego wykonanie wymaga niewiele wysiłku. Dużym plusem tego dania jest także to,że wszystko wykonujemy na jednej patelni=mało zmywania. Przepis znalazłam w moim najnowszym odkryciu -książce Nigela Slatera „Tender vol.II”. Kotlety podałam na „pasztecikach” ziemniaczano-kapuścianych Gordona Ramsaya.
Kotlety wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem i sosem śmietanowo-cydrowym
(2 porcje)
Składniki:
- listki z 4 gałązek tymianku
- 6 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kotlety wieprzowe (ja miałam 2 piękne kotlety schabowe z kostką o grubości ok 1,5 cm)
- 2 duże i kwaśne jabłka,
- plaster masła
- niepełna łyżka cukru
- 200 ml cydru
- 150 ml śmietanki 18 %
- sól
Przygotowanie:
- Umieść listki tymianku wraz z kulkami pieprzu i połową łyżeczki soli w moździerzu. Rozgniataj jego zawartość dolewając powoli oliwę z oliwek, aż do otrzymania rzadkiej pasty.
- Natrzyj nią kotlety i włóż je do lodówki na min. godzinę a najlepiej na całą noc (ja zawsze marynuję mięso wieczorem, dzień przed jego przygotowywaniem).
- Obierz jabłka ze skórki,usuń gniazda nasienne i pokrój je w dużą kostkę.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i włóż jabłka wraz z cukrem. Poczekaj,aż się przyrumienią i delikatnie przewróć je na drugą stronę. Gdy będą już rumiane z każdej strony i lekko miękkie, wyjmij je z patelni i odłóż na bok.
- Na tą samą rozgrzaną patelnię włóż kotlety wieprzowe i smaż je na średnim ogniu ( ja lubię lekko różowe w środku i wystarczyło im po 5 min z każdej strony). Gdy są już gotowe wyjmij je z patelni ,przełóż na jabłka i utrzymuj w cieple.
- Na patelnię wlej cydr i wymieszaj zdrapując wszelkie przysmażone resztki z jej dna. Gotuj go,aż się zredukuje do kilku łyżek (ok.3-4 min).
- Wlej do cydru śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę (nie powinien być zbyt gęsty). Włóż do sosu kotlety wraz z jabłkami, podgrzej całość i podawaj.
Dodaj komentarz