Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Nie jesteśmy wielkimi fanami jagnięciny ani baraniny, jednak któregoś pięknego dnia w jednym z moich ulubionych sklepów była  promocja, której nie potrafiłam się oprzeć. W taki sposób zostałam posiadaczką pięknych kotlecików jagnięcych i postanowiłam przygotować je w bardzo klasyczny sposób. Kotleciki zostały delikatnie obsmażone (tak by były lekko różowe w środku) i podane z przepysznym sosem z wiśniami i słodkim winem Porto. Danie jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Polecam na obiad w zapracowanym tygodniu, jak i na szczególną okazję. Polecam!

Scroll down for recipe in English

jagnięcina

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 4 kotleciki jagnięce, górka
  • 3 szalotki, posiekane (lub 1 cebula)
  • 1/2 szklanki Porto
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz kotleciki i dopraw dobrze solą i pieprzem.
  2. Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż kotleciki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony (moje wyszły lekko różowe w środku). Wyjmij je z patelni i odlej wytopiony tłuszcz.
  3. Włóż szalotki lub cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino, bulion, wiśnie, dżem wiśniowy, ocet balsamiczny i kardamon i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zdrapując ewentualne pozostałości kotletów z dna patelni, do momentu aż sos ładnie zgęstnieje, około 6-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyłóż kotlety na talerze, polej sosem i podawaj np. z puree ziemniaczanym.

Smacznego!

jagnięcina

English version

Lamb chops in cherry and Port sauce

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 teaspoons canola oil
  • 4 lamb chops
  • 3 shallots, chopped
  • 1/2 cup Port
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 cup cherries
  • 3 tablespoons cherry jam
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon ground cardamom
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Season the lamb chops with salt and pepper.
  2. Heat the oil in a pan. Add the lamb chops and cook until they reach the desired doneness, about 5 minutes per side to get a thick chop to medium rare. Set the lamb aside and drain the drippings from the pan.
  3. Add the shallots and saute for 1 minute. Add the port, broth, cherries, cherry jam, balsamic vinegar and cardamom and deglaze the pan. Bring the mixture to a boil and simmer until it thickens to form a sauce, about 6-10 minutes. Season with salt and pepper.
  4. Pour the sauce over the lamb and serve.

Enjoy!

jagnięcina

jagnięcina

Comments

  1. kimek fan kuchni indyjskiej says

    Delikatne jagnięce kotleciki to naprawdę rarytas. Na zdjęciu pięknie się prezentują, na pewno były pyszne. Lubię takie szybko przysmażone, różowe w środku mięsko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>