Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto / Lamb chops in cherry and Port sauce

Nie jesteśmy wielkimi fanami jagnięciny ani baraniny, jednak któregoś pięknego dnia w jednym z moich ulubionych sklepów była  promocja, której nie potrafiłam się oprzeć. W taki sposób zostałam posiadaczką pięknych kotlecików jagnięcych i postanowiłam przygotować je w bardzo klasyczny sposób. Kotleciki zostały delikatnie obsmażone (tak by były lekko różowe w środku) i podane z przepysznym sosem z wiśniami i słodkim winem Porto. Danie jest niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wygląda bardzo efektownie. Polecam na obiad w zapracowanym tygodniu, jak i na szczególną okazję. Polecam!

Scroll down for recipe in English

jagnięcina

Kotleciki jagnięce w sosie z wiśniami i Porto

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 4 kotleciki jagnięce, górka
  • 3 szalotki, posiekane (lub 1 cebula)
  • 1/2 szklanki Porto
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki wiśni (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz kotleciki i dopraw dobrze solą i pieprzem.
  2. Na patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż kotleciki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony (moje wyszły lekko różowe w środku). Wyjmij je z patelni i odlej wytopiony tłuszcz.
  3. Włóż szalotki lub cebulę i smaż przez 1 minutę. Dodaj wino, bulion, wiśnie, dżem wiśniowy, ocet balsamiczny i kardamon i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zdrapując ewentualne pozostałości kotletów z dna patelni, do momentu aż sos ładnie zgęstnieje, około 6-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Wyłóż kotlety na talerze, polej sosem i podawaj np. z puree ziemniaczanym.

Smacznego!

jagnięcina

English version

Lamb chops in cherry and Port sauce

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 teaspoons canola oil
  • 4 lamb chops
  • 3 shallots, chopped
  • 1/2 cup Port
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1/2 cup cherries
  • 3 tablespoons cherry jam
  • 1 tablespoon balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon ground cardamom
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Season the lamb chops with salt and pepper.
  2. Heat the oil in a pan. Add the lamb chops and cook until they reach the desired doneness, about 5 minutes per side to get a thick chop to medium rare. Set the lamb aside and drain the drippings from the pan.
  3. Add the shallots and saute for 1 minute. Add the port, broth, cherries, cherry jam, balsamic vinegar and cardamom and deglaze the pan. Bring the mixture to a boil and simmer until it thickens to form a sauce, about 6-10 minutes. Season with salt and pepper.
  4. Pour the sauce over the lamb and serve.

Enjoy!

jagnięcina

jagnięcina

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>