Koszyczki z mini omletów z owocami / Mini dutch baby berry baskets

Dziś przedstawiam pomysł na przepyszne i szybkie śniadanie.  Mini omlety, podane w formie koszyczków, które możemy wypełnić czym tylko mamy ochotę. Ja podałam z bitą śmietaną i owocami :) Przygotowanie dania jest bardzo łatwe i szybkie, a kształt koszyczków powstaje dzięki zapiekaniu ich w formie do muffinów. Sposób podania na pewno zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj, zmieniłam jedynie proporcje niektórych składników.

Scroll down for recipe in English

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koszyczki z mini omletów z owocami

(14-16 koszyczków)

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki masła, roztopionego
  • bita śmietana, jagody, maliny, syrop klonowy lub miód do podania

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera umieść mleko, jajka, mąkę, sól i wanilię. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy, zeskrobując co jakiś czas resztki mąki z brzegów naczynia. Następnie, cały czas miksując, wlej powoli roztopione masło. Miksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Można przygotować to ciasto także miksując standardowym mikserem lub nawet zwykłą ręczną trzepaczką, w blenderze jest zwyczajnie szybciej i wygodniej.
  2. Przygotuj formę do muffinek i nasmaruj otwory masłem lub oliwą. Wlej do każdego po ok. 1/4 szklanki masy i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz przez 15-18 minut, aż mini omlety staną się rumiane i puszyste.
  3. Podawaj na ciepło wypełnione bitą śmietaną, malinami i jagodami, polane syropem klonowym lub miodem.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Mini dutch baby berry baskets

(14-16 baskets)

Ingredients:

  • 1 cup milk
  • 6 eggs
  • 1 1/3 cup all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/4 cup unsalted butter, melted
  • whipped cream, berries and maple syrup or honey, to serve

Preparation:

  1. Place milk, eggs, flour, salt and vanilla in a blender. Process until smooth, scraping down the sides to make sure all the flour is incorporated. With the processor running, slowly stream in the melted butter. Process until fully incorporated and mixture is smooth.
  2. Grease regular-sized muffin tins, coating well with butter or oil of choice. Pour a scant 1/4 cup batter into each cup. Bake at 200 oCv for 15-18 minutes until puffy and golden.
  3. Serve warm filled with whipped cream and berries, and a drizzle of maple syrup or honey.

Enjoy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge