Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni/Korean style potatoes

Dziś proponuje kolejną wersję ziemniaków, idealnie pasujących do każdego dania głównego w stylu azjatyckim.  Słodko-słone ziemniaki, z sezamem, w całości przygotowane na patelni w zaskakująco krótkim czasie.  Osobiście nie przepadam za ryżem, a z kolei uwielbiam dania kuchni azjatyckiej, dlatego też wyszukuję wszelkie możliwe jego substytuty i te ziemniaczki sprawdzają się w 100%. Polecam!

Scroll down for English

Koreańskie szybkie ziemniaki z patelni

(2 porcje)

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, pokrojone w ok. 1 cm kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 2 ½ łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni sezamu

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż ziemniaki i smaż na średnio-dużym ogniu przez 5-7 minut, aż będą lekko przyrumienione, ale jeszcze surowe w środku.
  2. Dodaj wodę, sos sojowy, miód, cukier i czosnek, po czym gotuj całość przez 6-8 minut, do momentu aż ziemniaki będą ugotowane, a sos zgęstnieje do konsystencji syropu. Przesuń wszystkie ziemniaki na jedną stronę patelni i odlej nadmiar tłuszczu.
  3. Umieść patelnię ponownie na ogniu, posól ziemniaki, posyp sezamem i wymieszaj. Następnie wyłóż do miseczek i podawaj.
Smacznego!

English version

Korean Style Potatoes

(2 servings)

Ingredients:

  • 3 medium-sized potatoes, cut into 1 cm cubes
  • 2 tbsp oil
  • ½ cup water
  • 2½ tbsp soy sauce
  • 2 tbsp honey
  • 1½ tbsp sugar
  • 3 cloves of garlic, minced
  • 1/4 tsp salt
  • 1 tsp roasted sesame seeds

Preparation:

  1. Heat up 2 tbsp oil in a pan and fry the potatoes on med-high heat for 5-7 minutes until half cooked and lightly seared on the outside.
  2. Add the water, soy, honey, sugar and garlic and simmer for 6-8 minutes until potatoes are cooked and the sauce thickens and is no longer runny. Push the potatoes aside and tilt the pan to let the oil drip down. Spoon out the excess oil and discard it. Place the pan on the heat again and add salt to taste.
  3. Sprinkle with sesame seeds and toss to coat. Dish out into a bowl and serve warm or cold.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge