Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Klasyczne francuskie bezy kakaowe Michela Rouxa

Zastanawiając się, co począć z nadprogramowymi białkami,które pozostały mi po moich ostatnich szaleństwach kulinarnych, oraz zachęcona udaną Pavlovą, postanowiłam przymierzyć się do małych bez, koniecznie na sposób francuski. Idealny i łatwy przepis znalazłam w książce Michela Rouxa „Jajka”. Całość jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a bezy możemy zjeść bez dodatków lub wykorzystać w wielu innych deserach. Można też robić rożne ich wariacje smakowe.Polecam!

Francuskie bezy kakaowe (6-8 porcji)

Składniki:

  • 4 średnie białka
  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g przesianego cukru pudru
Dodatki smakowe (opcjonalnie):
  • esencja kawowa
  • esencja malinowa lub cytrynowa
  • kakao w proszku (wybrałam tą opcję)

Przygotowanie:

  1. Białka wlewamy do miski miksera i ubijamy odpowiednią końcówką,aż powstaną niezbyt sztywne wierzchołki.
  2. Ciągle ubijając , wsypujemy po trochu cukier,ubijamy pianę jeszcze około 10 min,aż stanie się gładka i lśniąca, i będzie trzymać się na wyjętej trzepaczce (lub końcówce miksera).
  3. Posypujemy cukrem pudrem i mieszamy szpatułką, lub miksujemy mikserem na bardzo wolnych obrotach.
  4. Z takiej masy można już zrobić zwykłe bezy. Jeżeli chcemy zrobić wersję smakową, dzielimy ja na 3 części i dodajemy smaki: dolewamy po kilka kropel esencji kawowej,malinowej lub cytrynowej, bądź połowę lub całą łyżeczkę kakao.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 110 oC.
  6. Na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia nakładamy łyżką równe porcje albo wyciskamy je szprycą ze zwykłą lub żłobioną końcówką.
  7. Male bezy pieczemy przez 1 1/4 godziny,większe 5-10 min dłużej.
  8. Kiedy bezy są już gotowe, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w nim na kilka godzin do ostygnięcia.
  9. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni.
*Aby zrobić gniazdka bezowe, nakładamy masę łyżką lub szprycką, tak by porcje miały owalny kształt, ok 8 x 4 cm, a w środku robimy wgłębienie spodem mokrej łyżeczki. Pieczemy przez 1 1/2 godziny.

4 Comments

Łucja

about 2 lata ago

ależ słodziaki Ci wyszły :))

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

O tak:-)

Odpowiedz

Indiaphile.info

about 2 lata ago

These are beautiful! :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers