Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami / Carp with horseradish mousse and roasted almonds

W moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś proponuję troszkę lżejszą jego wersję z chrupiącą skórką, z lekkim musem z odczuwalnym akcentem chrzanowym i prażonymi migdałami. Poezja!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go odnaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

karp1

Scroll down for recipe in English

Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami

(4 porcje)

Przygotowanie: 45 min

Składniki:

  • 4 spore filety z karpia
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki chrzanu śmietankowego ze słoiczka
  • 40 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • garść uprażonych płatków migdałowych
  • sól i pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej Kujawski z cytryną i bazylią do smażenia
  • mak do posypania

Przygotowanie:

  1. W małym rondelku wymieszaj dokładnie śmietankę z chrzanem, postaw na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.
  2. Po tym czasie przecedź przez gęste sitko lub gazę i odstaw do ostygnięcia. Następnie wmieszaj mascarpone i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej olej Kujawski  i włóż osolone filety z karpia skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minut, aż skórka będzie rumiana, po czym odwróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty , lub do momentu aż przestaną być surowe (sprawdź w najgrubszym miejscu filet).
  4. Wyłóż filety na talerze wraz z musem z chrzanowym, posyp makiem i prażonymi migdałami i podawaj.

Smacznego!

karp3

English version

Carp with horseradish mousse and roasted almonds

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 carp fillets
  • 100 ml cream 36%
  • 3 teaspoons horseradish cream
  • 40 g mascarpone cheese
  • a handful of toasted flaked almonds
  • salt and pepper
  • juice of half a lemon
  • Kujawski oil with lemon and basil for cooking
  • poppy seeds for sprinkling

 Preparation:

  1. In a small saucepan, mix cream with horseradish cream, place over low heat and cook for 5 minutes.
  2. Strain through a fine sieve or cheesecloth and set aside to cool. Next stir in the mascarpone cheese and season to taste with salt, pepper and lemon juice.
  3. In a large skillet, over high heat, warm the oil Kujawski and add carp fillets skin side down. Cook for 3-4 minutes, until the skin is browned, then turn the fillets over and cook for another 2 minutes, or until cooked (check the thickest part of the fillet).
  4. Place the fillets on plates with horseradish mousse, sprinkle with poppy seeds and toasted almonds and serve.

Enjoy!

karp4

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>