Karp z kurkami zapiekany w śmietanie/Carp baked with mushrooms and sour cream

Dziś przedstawiam kolejny szybki przepis na karpia na tzw. „ostatnią chwilę” :) Jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie wymaga wielu składników, a karp z kurkami  w śmietanie wychodzi znakomity. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 karp pokrojony w dzwonka
  • 250 g mrożonych grzybów, tutaj akurat kurki, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone dzwonka dokładnie posól i popieprz, odstaw na 30 minut.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i podsmaż przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż kolejne 2-3 minuty do całkowitego odparowania soku, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj masło i smaż kolejną minutę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, włóż rybę i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na karpia wyłóż grzyby z cebulą i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 oC.
  4. Po 15 minutach pieczenia, wylej na potrawę śmietanę i piecz kolejne 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pietruszką i podawaj.
Smacznego!

English version

Carp baked with mushrooms and sour cream

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 carp, washed and sliced into 2 cm pieces
  • 250 g of frozen wild mushrooms (e.g. chanterelles), cut into pieces
  • 2 medium onions, diced
  • 1 tablespoon of butter
  • 2 tablespoons of canola oil
  • 1 cup full fat sour cream
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon chopped parsley

Preparation:

  1. Season washed fish with salt and pepper, and set aside for 30 minutes.
  2. In the large frying pan heat the tablespoon of oil on medium heat, and add the onions. Cook for a few minutes until translucent and add mushrooms. Cook for another 2-3 minutes until juices evaporates, season with salt and pepper, then add the butter and cook for 1 minute.
  3. In a frying pan, heat the dash of oil, add the fish and cook for 2-3 minutes on each side and put into a baking dish.  Sprinkle with anions and mushrooms, and bake in the preheated oven  to 20o oC  for about 20 minutes.
  4. After 15 minutes of baking, pour in the cream and bake for another 5 minutes. Remove from the oven, sprinkle with parsley and serve.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>