Karmelowy kurczak Billa Grangera

Jest to kolejny pomysł na bardzo smaczne i szybkie danie w stylu azjatyckim. Mięso z udek kurczaka w pysznym sosie karmelowym, podany z azjatyckimi ziemniakami i fasolką szparagową gotowaną na parze. Przepis znalazłam w książce Billa Grangera „Simple Honest Food”. Polecam!

Scroll down for English

Karmelowy kurczak (4 porcje)

Składniki:

  • 8 porcji mięsa z udek, bez skórki, przekrojonych na pół
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 czerwona cebula,pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku,pokrojone w plasterki
  • mielony czarny pieprz
  • 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 szklanki jasnego, brązowego cukru
  • 1/4 szklanki sosu rybnego

 

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mięso kurczaka z olejem.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i smaż mięso około 2 minut z jednej i minutę z drugiej strony, do zarumienienia. Przełóż je na talerz.
  3. Zmniejsz ogień do średniego i dolej trochę oleju jeżeli to konieczne. Włóż cebulę i czosnek, i smaż około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Włóż kurczaka ponownie do patelni, popieprz go i wlej sos sojowy. Całość wymieszaj, przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Zwiększ ogień ponownie do dużego, wsyp cukier i wymieszaj. Gotuj  przez 3-4 minuty, lub do momentu kiedy sos stanie się gęsty i w kolorze ciemnego karmelu, a kurczak będzie gotowy.
  6. Dolej sosu rybnego i wymieszaj. Wyłóż na talerze z dodatkami i podawaj. Ja dodatkowo posypałam prażonym sezamem.
Smacznego!

English version

Caramel Chicken (4 servings)

Ingredients:

  • 8 chicken  thigh fillets, skinless, chopped in half
  • 4 tsp oil
  • 1 red onion, sliced
  • 3 garlic cloves, sliced
  • freshly ground black pepper
  • 1/4 cup dark soy sauce
  • 1/2 cup soft, brown sugar
  • 1/4 cup fish sauce

Preparation:

  1. Place the chicken and oil in a bowl and toss to combine.
  2. Heat a large frying pan over a high heat until hot. Cook the chicken for 2 minutes on one side until lightly brown, turn and cook for another minute. Remove from the pan.
  3. Reduce the het to medium and add a little extra oil if needed. Add the onion and garlic and cook for 5 minutes, stirring occasionally.
  4. Return the chicken to the pan, sprinkle liberally with black pepper, add the soy sauce and stir to combine. Cover the pan, reduce heat to low and cook 10 minutes, stirring occasionally.
  5. Increase the heat to high, add the sugar and stir to combine. Cook uncovered for 3-4 minutes, or until the sauce is rich, dark and syrupy and the chicken is cooked.
  6. Add the fish sauce and stir to combine and serve.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>