Karmelizowany grapefruit

Genialny w swojej prostocie deser, aż żałuję, że wcześniej nie wiedziałam o takim sposobie podania grapefruita. Szybki, pyszny i co najważniejsze, zdrowy deser. Przygotowuje się go w piekarniku po grillem.Nic prostszego. Polecam!!!

 

Karmelizowany grapefruit ( 2 połówki)

Składniki:

  • 1 grapefruit, przekrojony na pół
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 o C i ustaw go funkcję grilla.
  2. Połóż połówki grapefruita w żaroodpornym naczyniu.
  3. W małej miseczce wymieszaj cukier,imbir,cynamon,gałkę muszkatołowa i goździki.
  4. Posyp obie połówki grapefruita całością powyższej mieszanki a następnie polej je miodem.
  5. Włóż naczynie bezpośrednio pod grill i piecz do momentu skarmelizowania się cukru ok. 5-6 minut.
Smacznego!

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge