Karmelizowany grapefruit

Karmelizowany grapefruit

Genialny w swojej prostocie deser, aż żałuję, że wcześniej nie wiedziałam o takim sposobie podania grapefruita. Szybki, pyszny i co najważniejsze, zdrowy deser. Przygotowuje się go w piekarniku po grillem.Nic prostszego. Polecam!!!

 

Karmelizowany grapefruit ( 2 połówki)

Składniki:

  • 1 grapefruit, przekrojony na pół
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 o C i ustaw go funkcję grilla.
  2. Połóż połówki grapefruita w żaroodpornym naczyniu.
  3. W małej miseczce wymieszaj cukier,imbir,cynamon,gałkę muszkatołowa i goździki.
  4. Posyp obie połówki grapefruita całością powyższej mieszanki a następnie polej je miodem.
  5. Włóż naczynie bezpośrednio pod grill i piecz do momentu skarmelizowania się cukru ok. 5-6 minut.
Smacznego!

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

4 Comments

Laura Dembowski

about 2 lata ago

I have made caramelized grapefruit before with just the brown sugar - it actually set off the smoke detector because it got so caramelized! I love the idea of adding spices and honey!

Odpowiedz

gin

about 2 lata ago

Uwielbiam grejpfruty, taki deser to po prostu ideał! Wypróbuję z pewnością :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Polecam, jest pyysznyy:)

Odpowiedz

Natalia

about 2 lata ago

Świetny! Na pewno wypróbuję :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers