Karmelizowane skrzydełka z piekarnika

Karmelizowane skrzydełka z piekarnika

Są to jedne z najlepszych skrzydełek jakie jadłam, a co najważniejsze,dziecinnie proste do wykonania i praktycznie „robią się same”:) Pyszne skrzydełka zapiekane w piekarniku w miodowej glazurze. Z dedykacją dla Izabeli:) Polecam!

Karmelizowane skrzydełka z piekarnika (4 porcje)

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka (w całości lub podzielone na części)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki ulubionego ketchupu
  • 1 niecała szklanka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie posiekana dymka do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
  2. W małym rondelku wymieszaj ze sobą oliwę,sos sojowy,ketchup,miód,czosnek i mąkę kukurydzianą. Postaw rondelek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,następnie zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj sos ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie,do szerokiego naczynia żaroodpornego wyłóż skrzydełka tak,aby tworzyły jedną warstwę. dobrze popieprz je i posól.
  4. Wylej przygotowany sos na skrzydełka,starając się,by wszystkie były nim dokładnie pokryte.
  5. Piecz w piekarniku bez przykrycia  około 45 min,lub do momentu  karmelizowania się sosu.
  6. Wyłóż na talerze i polej je resztą sosu z naczynia.
Smacznego!

 

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers