Karmelizowane skrzydełka z piekarnika

Są to jedne z najlepszych skrzydełek jakie jadłam, a co najważniejsze,dziecinnie proste do wykonania i praktycznie „robią się same”:) Pyszne skrzydełka zapiekane w piekarniku w miodowej glazurze. Z dedykacją dla Izabeli:) Polecam!

Karmelizowane skrzydełka z piekarnika (4 porcje)

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka (w całości lub podzielone na części)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki ulubionego ketchupu
  • 1 niecała szklanka miodu
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie posiekana dymka do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
  2. W małym rondelku wymieszaj ze sobą oliwę,sos sojowy,ketchup,miód,czosnek i mąkę kukurydzianą. Postaw rondelek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,następnie zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj sos ok. 15 minut.
  3. W międzyczasie,do szerokiego naczynia żaroodpornego wyłóż skrzydełka tak,aby tworzyły jedną warstwę. dobrze popieprz je i posól.
  4. Wylej przygotowany sos na skrzydełka,starając się,by wszystkie były nim dokładnie pokryte.
  5. Piecz w piekarniku bez przykrycia  około 45 min,lub do momentu  karmelizowania się sosu.
  6. Wyłóż na talerze i polej je resztą sosu z naczynia.
Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge