Są to jedne z najlepszych skrzydełek jakie jadłam, a co najważniejsze,dziecinnie proste do wykonania i praktycznie „robią się same”:) Pyszne skrzydełka zapiekane w piekarniku w miodowej glazurze. Z dedykacją dla Izabeli:) Polecam!
Karmelizowane skrzydełka z piekarnika (4 porcje)
Składniki:
- 20 skrzydełek z kurczaka (w całości lub podzielone na części)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki ulubionego ketchupu
- 1 niecała szklanka miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól i pieprz
- opcjonalnie posiekana dymka do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
- W małym rondelku wymieszaj ze sobą oliwę,sos sojowy,ketchup,miód,czosnek i mąkę kukurydzianą. Postaw rondelek na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia,następnie zmniejsz ogień na bardzo mały i gotuj sos ok. 15 minut.
- W międzyczasie,do szerokiego naczynia żaroodpornego wyłóż skrzydełka tak,aby tworzyły jedną warstwę. dobrze popieprz je i posól.
- Wylej przygotowany sos na skrzydełka,starając się,by wszystkie były nim dokładnie pokryte.
- Piecz w piekarniku bez przykrycia około 45 min,lub do momentu karmelizowania się sosu.
- Wyłóż na talerze i polej je resztą sosu z naczynia.
Smacznego!
Dodaj komentarz