Kandyzowany imbir w cukrze

Uwielbiam kandyzowany imbir! W końcu udało mi się znaleźć dobry przepis i mogę pogryzać go do woli. W smaku są słodko-pikantne i można go używać jako posypkę do lodów, do ciasteczek, bułeczek (o czym wkrótce), chociaż ja lubię go jeść jak chipsy.Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

Czas przygotowania:15 min, Czas gotowania 1 godzina

 

Kandyzowany imbir (ok 450 g)

Składniki:

  • 450 g młodego i świeżego imbiru (starsze i większe mają twarde włókna)
  • 5 szklanek wody
  • maksymalnie 450 g cukru

Przygotowanie:

  1. Obierz imbir ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej używając szatkownicy).
  2. Włóż plasterki do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut, lub do miękkości.
  3. Odcedź plasterki zachowując 1/4 szklanki wywaru.
  4. Zważ imbir i przygotuj tyle samo cukru. Przełóż go do dużej patelni, wsyp cukier i wlej pozostawiony wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 min,lub do prawie całkowitego odparowania wody z syropu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Przełóż imbir na kratkę do wystudzenia, uprzednio rozkładając pod nią np. folię aluminiową.Staraj się porozdzielać plasterki od siebie.
  6. Pozostaw na kratce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
  7. Po tym czasie posyp drobnoziarnistym cukrem i przełóż do przewiewnego naczynia. Można go przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>