Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque

Pulled pork,jest to najzwyczajniejsze mięso wieprzowe tylko porozrywane po upieczeniu na włókna. Byłam nawet jakiś czas temu w restauracji w Warszawie, która specjalizuje się w tego typu kanapkach, jednak brakowało mi tam sosu i warzyw. Dlatego ja dziś proponuję pulled pork w sosie barbeque, z bardzo wolno pieczonej polędwiczki wieprzowej i dobrze doprawionym colesławem.  Sposób pieczenia mięsa ma tutaj ogromne znaczenie, szczerze mówiąc robiłam je w taki sposób pierwszy raz i byłam zaskoczona efektem. Po wyjęciu z piekarnika po tych kilku godzinach byłam pewna, że się nie upiekło-mięso było wciąż różowawe.Jednak gdy tylko wbiłam widelec, praktycznie bez wysiłku podzieliłam je na włókna, które wymieszałam z sosem. Samo mięso dosłownie rozpływa się w ustach! Być może kiedyś zainwestuję w profesjonalny „slow cooker”, ale jak na razie piekarnik zdał egzamin w 100 %, a moja druga połowa powiedziała,że to była najlepsza kanapka jaką kiedykolwiek zrobiłam! Czego chcieć więcej:) Warto też wspomnieć, że danie jest bardzo łatwe do przygotowania i praktycznie robi się samo.Polecam! 

Scroll down for English version 

Kanapki BBQ z pulled pork (4 duże porcje)

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,z usuniętymi błonkami (ok.450 g)
  • 1 1/2 szklanki ketchupu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu (jabłkowego lub z czerwonego wina)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 duże bułki hamburgerowe (lub 8 mniejszych)
  • surówka colesław

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 80 oC.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz polędwiczki) w naczyniu żaroodpornym.
  3. Włóż do sosu polędwiczkę,polej ją sosem i przykryj naczynie folią aluminiową (matową stroną do góry).
  4. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 5-6 godzin (aż mięso będzie się rozpadało po sprawdzeniu widelcem), na ostatnią godzinę zwiększyłam temp. pieczenia do 100 oC.
  5. Wyjmij naczynie z piekarnika, używając dwóch widelców porozdzielaj mięso na włókna i wymieszaj z sosem.
  6. Opiecz połówki bułek na suchej patelni,następnie wyłóż na nie wieprzowinę i surówkę.
Smacznego!

English version

 BBQ pulled pork sandwiches 

(4 large servings)

Ingredients:

  • 1 pork tenderloin, trimmed (about 450 g)
  • 1 1/2 cup ketchup
  • 3 tablespoons brown sugar
  • 3 tablespoons vinegar (apple cider or red wine)
  • 2 tablespoons Worcestershire sauce
  • 1 1/2 tablespoons Dijon mustard
  • 1/2 teaspoon pepper
  • 4 large hamburger buns (or 8 small)
  • spiced coleslaw 

Preparation:

  1. Preheat the oven to 80 oC.
  2. Mix all the ingredients (except the tenderloin) in the baking dish.
  3. Place pork in, pour over the sauce and cover the dish with aluminum foil (matt side up).
  4. Place the dish in the oven and bake for 5-6 hours (until meat is falling apart after checking with a fork), increase the temeprature to 100 oC for the last hour.
  5. Remove the dish from the oven and, using two forks shread the meat and mix with sauce.
  6. Toast halves of buns on a dry pan,then add the meat and slaw.

Enjoy!

Comments

  1. Kinga says

    Bardzo smaczne, męczące było tylko czekanie 6 h na mięsko …
    Moje dziecko początkowo niechętnie siadło do tej kanapki, ale zasmakowało i wyczyścił cały talerz.

  2. Dzi says

    To prawda, ja zaglądałam do piekarnik chyba ze 20 razy:) Następnym razem nastawię rano, pójdę na zakupy i jak wrócę to będzie gotowa:P Teraz mam w planach ponowić eksperyment, tym razem z wołowiną w roli głównej.

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>