Uważam,że takie zapiekane dodatki do dań obiadowych są genialnym pomysłem,chociaż ten kalafior powinien też świetnie sprawdzić się w roli dania głównego dla zatwardziałego wegetarianina. Ten rozpływający się w ustach kalafior, zapiekany jest pod aromatyzowanym goździkami i cebulką beszamelem wymieszanym z cheddarem, a całość przed samym pieczeniem posypana jest dodatkowo parmezanem. Przepis na to cudo znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender” vol.1. Polecam!
Czas przygotowania: 30 min,Czas zapiekania:20 min,Ilość porcji: 4 (jako dodatek) lub 2-3 (jako danie główne)
Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem
Składniki:
- 1 litr mleka
- listek laurowy
- mała cebulka (u mnie szalotka)
- 2 goździki
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 4 łyżki śmietanki (u mnie 18 %)
- 100 g startego sera cheddar
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wlej mleko do rondelka i wrzuć do niego listek laurowy. Obierz cebulę, wbij w nią goździki i także włóż do rondelka z mlekiem.
- Postaw rondel na dużym ogniu i doprowadź mleko do wrzenia. W momencie gdy zacznie się podnosić, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min, aby przeszło aromatem przypraw.
- W drugim rondelku z grubym dnem, roztop na dużym ogniu masło, następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość najlepiej trzepaczką. Mieszając gotuj zawartość, do zarumienienia. Następnie wyjmij z mleka cebulkę i wlewaj je powoli do rondelka z mąką,cały czas mieszając trzepaczką,aby nie zostały grudki.Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj sos jeszcze około 15- 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie wsyp ser cheddar,wlej śmietankę, wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.
- Potnij kalafior w duże różyczki i wrzuć je do wrzącej,lekko osolonej wody. Gotuj ok. 3-4 minut,lub do momentu aż będą jeszcze lekko twardawe,jednak wbita końcówka noża będzie wchodziła w nie prawie bez oporu.
- Ostrożnie odcedź kalafior tak,aby go nie uszkodzić i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Polej go przygotowanym wcześniej beszamelem (uprzednio wyjmując liść laurowy) i posyp całość startym parmezanem.
- Piecz w nagrzanym do 220 oC piekarniku ok 20 minut,lub do lekkiego zarumienienia.
whiness says
Oo, już wiem, że to danie by mi posmakowało! Mam wielką słabość do beszamelu, a kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw…
Wiewióra says
bardzo lubię takie kalafiorowe wariacje 🙂