Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Uważam,że takie zapiekane dodatki do dań obiadowych są genialnym pomysłem,chociaż ten kalafior powinien też świetnie sprawdzić się w roli dania głównego dla zatwardziałego wegetarianina. Ten rozpływający się w ustach kalafior, zapiekany jest pod aromatyzowanym goździkami i cebulką beszamelem  wymieszanym z cheddarem, a całość przed samym pieczeniem posypana jest dodatkowo parmezanem. Przepis na to cudo znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender” vol.1. Polecam!

Czas przygotowania: 30 min,Czas zapiekania:20 min,Ilość porcji: 4 (jako dodatek) lub 2-3 (jako danie główne)

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • listek laurowy
  • mała cebulka (u mnie szalotka)
  • 2 goździki
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 4 łyżki śmietanki (u mnie 18 %)
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do rondelka i wrzuć do niego listek laurowy. Obierz cebulę, wbij w nią goździki i także włóż do rondelka z mlekiem.
  2. Postaw rondel na dużym ogniu i doprowadź mleko do wrzenia. W momencie gdy zacznie się podnosić, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min, aby przeszło aromatem przypraw.
  3. W drugim rondelku z grubym dnem, roztop na dużym ogniu masło, następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość najlepiej trzepaczką. Mieszając gotuj zawartość, do zarumienienia. Następnie wyjmij z mleka cebulkę i wlewaj je powoli do rondelka z mąką,cały czas mieszając trzepaczką,aby nie zostały grudki.Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj sos jeszcze około 15- 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie wsyp ser cheddar,wlej śmietankę, wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.
  5. Potnij kalafior w duże różyczki i wrzuć je do wrzącej,lekko osolonej wody. Gotuj ok. 3-4 minut,lub do momentu aż będą jeszcze lekko twardawe,jednak wbita końcówka  noża będzie wchodziła w nie prawie bez oporu.
  6. Ostrożnie odcedź kalafior tak,aby go nie uszkodzić i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Polej go przygotowanym wcześniej beszamelem (uprzednio wyjmując liść laurowy) i posyp całość startym parmezanem.
  7. Piecz w nagrzanym do 220 oC piekarniku ok 20 minut,lub do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!

 

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge