Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Uważam,że takie zapiekane dodatki do dań obiadowych są genialnym pomysłem,chociaż ten kalafior powinien też świetnie sprawdzić się w roli dania głównego dla zatwardziałego wegetarianina. Ten rozpływający się w ustach kalafior, zapiekany jest pod aromatyzowanym goździkami i cebulką beszamelem  wymieszanym z cheddarem, a całość przed samym pieczeniem posypana jest dodatkowo parmezanem. Przepis na to cudo znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender” vol.1. Polecam!

Czas przygotowania: 30 min,Czas zapiekania:20 min,Ilość porcji: 4 (jako dodatek) lub 2-3 (jako danie główne)

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • listek laurowy
  • mała cebulka (u mnie szalotka)
  • 2 goździki
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 4 łyżki śmietanki (u mnie 18 %)
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do rondelka i wrzuć do niego listek laurowy. Obierz cebulę, wbij w nią goździki i także włóż do rondelka z mlekiem.
  2. Postaw rondel na dużym ogniu i doprowadź mleko do wrzenia. W momencie gdy zacznie się podnosić, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min, aby przeszło aromatem przypraw.
  3. W drugim rondelku z grubym dnem, roztop na dużym ogniu masło, następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość najlepiej trzepaczką. Mieszając gotuj zawartość, do zarumienienia. Następnie wyjmij z mleka cebulkę i wlewaj je powoli do rondelka z mąką,cały czas mieszając trzepaczką,aby nie zostały grudki.Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj sos jeszcze około 15- 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie wsyp ser cheddar,wlej śmietankę, wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.
  5. Potnij kalafior w duże różyczki i wrzuć je do wrzącej,lekko osolonej wody. Gotuj ok. 3-4 minut,lub do momentu aż będą jeszcze lekko twardawe,jednak wbita końcówka  noża będzie wchodziła w nie prawie bez oporu.
  6. Ostrożnie odcedź kalafior tak,aby go nie uszkodzić i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Polej go przygotowanym wcześniej beszamelem (uprzednio wyjmując liść laurowy) i posyp całość startym parmezanem.
  7. Piecz w nagrzanym do 220 oC piekarniku ok 20 minut,lub do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!

 

3 Comments

whiness

about 1 rok ago

Oo, już wiem, że to danie by mi posmakowało! Mam wielką słabość do beszamelu, a kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw...

Odpowiedz

Wiewióra

about 1 rok ago

bardzo lubię takie kalafiorowe wariacje :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers