Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

Dziś przedstawiam przepis na kaczkę pieczoną w całości, w glazurze karmelowo-pomarańczowej i takim też sosem do polania kaczki na talerzu. Uwielbiam kacze mięso i jadłam już na prawdę wiele różnych potraw z tym mięsem w roli głównej i szczerze muszę przyznać, że ta jest jedną z najlepszych jakie jadłam do tej pory. Przepis pochodzi z książki Kuchni Lidla „Pascal kontra Okrasa” i oczywiście lekko go zmodyfikowałam :). Jest łatwy w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Podałam je zgodnie ze wskazówkami w książce i na stronie z  kapustą smażoną w miodzie i pomarańczach. Polecam na leniwy weekendowy obiad!

Scroll down for recipe in English

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 kaczka kaczka (ok. 2 kg)
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kaczkę umyj, osusz, usuń nadmiar tłuszczu i wyrwij ewentualne resztki piór. Dopraw ją od środka, porządnie solą i pieprzem, następnie wysmaruj olejek i dopraw także od zewnątrz. Włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz, ok. 1h 10-20 minut (należy sprawdzać nakłuwając udka, jeżeli płyn wyciekający jest przezroczysty to mięso jest upieczone. Polecam też zakupienie termometru kuchennego-znacząco ułatwia życie w kuchni;)).
  2. W garnku, najlepiej z grubym dnem rozpuść 80 g cukru. Następnie dodaj 3 łyżki octu białego i jedną szklankę soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 5 minut, po czym zdejmij garnek z ognia i wmieszaj masło. Dopraw pieprzem.
  3. Wyjmij upieczoną kaczkę z piekarnika i wysmaruj ją przygotowanym sosem karmelowym. Resztę sosu podaj w sosjerce razem z kaczką na stół do polania jej na talerzu. Wyłóż kaczkę na ewentualnie przygotowaną kapustę czerwoną i podawaj.
Smacznego!

English version

Roast duck with caramel and orange sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 duck (2 kg)
  • 20 ml canola oil
  • 80 g sugar
  • 3 tablespoons white wine vinegar
  • 250 ml orange juice
  • 30 g butter
  • salt and pepper to taste
  • parsley for decoration

Preparation:

  1. Pat duck dry, cut off any excess skin at either end of the duck’s cavity and pull out any quills. Sprinkle inside with salt and pepper, brush skin with oil and sprinkle generously with salt and pepper. Pop it into the oven and roast breast-side up, for 1 hour 10-20 min at 180 oC.
  2. While duck roasts, cook sugar in a heavy saucepan over moderate heat, undisturbed, until it begins to melt. Continue to cook, stirring occasionally with a fork, until sugar melts into a deep golden caramel. Add orange juice and vinegar, and simmer over low heat, stirring occasionally, until caramel is dissolved. Remove syrup from heat and season with pepper.
  3. Place the duck in a plate and brush with caramel sauce and the rest of it serve with duck. Serve with red cabbage braised with honey and orange.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>