Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Dziś przedstawiam pomysł na bardzo sycące śniadanie lub lekki obiad dla wegetarianina:). Pyszny bakłażan, cukinia i papryki w sosie pomidorowym, zwane powszechnie ratatouille, zapiekane z jajkiem w piekarniku. Uwielbiam ten moment kiedy żółtko rozlewa się po warzywach i można zatopić w nim chrupiącą grzankę:). Polecam!

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”.

Scroll down for English

Jajka pieczone z ratatouille

(2 porcje)

Składniki:

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, do smażenia
  • 2 szalotki, pokrojone w plastry o grubości 1cm (lub 1 mała cebula)
  • 1/2 bakłażana, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
  • 1 mała cukinia, pokrojona w 1,5 cm kostkę
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryka
  • 300g passaty (sosu pomidorowego)
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 ° C.
  2. Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, następnie włóż szalotki i dopraw solą i pieprzem.  Podsmaż przez 2 minuty, po czym dodaj bakłażana, paprykę i czosnek i podsmażaj kolejną minutę. Następnie włóż cukinię i smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj kmin, paprykę i wlej passatę, po czym całość dokładnie wymieszaj.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
  5. Wyłóż ratatouille do dwóch płaskich naczyń żaroodpornych (moje miały ok. 15 cm średnicy). Zrób łyżką małe wgłębienia i  i do każdego wbij po jajku.
  6. Piecz w piekarniku przez 8-12 minut, aż białka się zetną, jednak żółtko wciąż będzie płynne. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z chrupiącymi grzankami.
Smacznego!

English version

Baked Eggs with Ratatouille

(2 porcje)

Ingredients:

  • olive oil or canola oil, for frying
  • 2 shallots, sliced into rings 1cm thick
  • 1/2 aubergine, sliced into 1.5cm pieces
  • 1 red pepper, sliced into 1.5cm pieces
  • 1 small courgette, sliced into 1.5cm pieces
  • salt and black pepper
  • 1 garlic clove
  • 1/2 tsp ground cumin
  • 1/2 tsp hot paprika
  • 300g passata
  • 2 large eggs

Preparation:

  1. Heat the oven to 190C. In a wok, heat the olive oil over a high heat, then add the shallots and a little seasoning. Saute for 2 minutes, then add the aubergine and pepper, crush in the garlic and fry for another minute. Add the courgette and saute for another 2 minutes.
  2. Add the cumin, paprika and passata and give it a good stir. Bring to a simmer and cook for 8-10 minutes until the vegetables are tender, stirring every so often.
  3. Divide the ratatouille between two individual shallow ovenproof dishes. Make one indentation per egg in the ratatouille with a spoon and then crack an egg into each one.
  4. Bake for 8-12 minutes until the egg whites are set but the yolks are still runny in the middle. Serve immediately with some french bread.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge