Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Jajka pieczone z ratatouille/Baked eggs with ratatouille

Dziś przedstawiam pomysł na bardzo sycące śniadanie lub lekki obiad dla wegetarianina:). Pyszny bakłażan, cukinia i papryki w sosie pomidorowym, zwane powszechnie ratatouille, zapiekane z jajkiem w piekarniku. Uwielbiam ten moment kiedy żółtko rozlewa się po warzywach i można zatopić w nim chrupiącą grzankę:). Polecam!

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Healthy Appetite”.

Scroll down for English

Jajka pieczone z ratatouille

(2 porcje)

Składniki:

  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, do smażenia
  • 2 szalotki, pokrojone w plastry o grubości 1cm (lub 1 mała cebula)
  • 1/2 bakłażana, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
  • 1 mała cukinia, pokrojona w 1,5 cm kostkę
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryka
  • 300g passaty (sosu pomidorowego)
  • 2 duże jajka

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 ° C.
  2. Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej, następnie włóż szalotki i dopraw solą i pieprzem.  Podsmaż przez 2 minuty, po czym dodaj bakłażana, paprykę i czosnek i podsmażaj kolejną minutę. Następnie włóż cukinię i smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj kmin, paprykę i wlej passatę, po czym całość dokładnie wymieszaj.
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
  5. Wyłóż ratatouille do dwóch płaskich naczyń żaroodpornych (moje miały ok. 15 cm średnicy). Zrób łyżką małe wgłębienia i  i do każdego wbij po jajku.
  6. Piecz w piekarniku przez 8-12 minut, aż białka się zetną, jednak żółtko wciąż będzie płynne. Podawaj natychmiast po przygotowaniu, najlepiej z chrupiącymi grzankami.
Smacznego!

English version

Baked Eggs with Ratatouille

(2 porcje)

Ingredients:

  • olive oil or canola oil, for frying
  • 2 shallots, sliced into rings 1cm thick
  • 1/2 aubergine, sliced into 1.5cm pieces
  • 1 red pepper, sliced into 1.5cm pieces
  • 1 small courgette, sliced into 1.5cm pieces
  • salt and black pepper
  • 1 garlic clove
  • 1/2 tsp ground cumin
  • 1/2 tsp hot paprika
  • 300g passata
  • 2 large eggs

Preparation:

  1. Heat the oven to 190C. In a wok, heat the olive oil over a high heat, then add the shallots and a little seasoning. Saute for 2 minutes, then add the aubergine and pepper, crush in the garlic and fry for another minute. Add the courgette and saute for another 2 minutes.
  2. Add the cumin, paprika and passata and give it a good stir. Bring to a simmer and cook for 8-10 minutes until the vegetables are tender, stirring every so often.
  3. Divide the ratatouille between two individual shallow ovenproof dishes. Make one indentation per egg in the ratatouille with a spoon and then crack an egg into each one.
  4. Bake for 8-12 minutes until the egg whites are set but the yolks are still runny in the middle. Serve immediately with some french bread.
Enjoy!

1 Comment

bubu

about 1 rok ago

wygląda smakowicie, dodatkowo proste w przygotowaniu.do zrobienia:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers