Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Dziś dla odmiany przedstawiam propozycję na bardzo zdrowe i sycące śniadanie. Zapiekane w piekarniku jajka na podsmażonym szpinaku, ze śmietanką i parmezanem. Podane z grzankami tworzą idealny duet:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”.Polecam!

Scroll down for English

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 200 g młodego szpinaku (baby), ja daję też normalny, wyrośnięty bez łodyżek
  • sól morska  i zmielony czarny pieprz
  • 8 jaj
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • tosty do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść cztery ramekiny o średnicy ok. 9 cm i połóż je na blaszce do pieczenia.
  2. W rondelku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę lub olej, następnie włóż szpinak i dopraw go solą i pieprzem. Smaż, tylko do momentu delikatnego zwiędnięcia. Odsącz szpinak w durszlaku i tak szybko, jak to będzie możliwe, odciśnij rękami nadmiar płynu.
  3. Wyłóż szpinak do ramekinów, wbij do każdego po 2 jajka.Wlej po 1/4 śmietanki i posyp 1/4  parmezanu.
  4. Piecz przez 15 min lub do momentu, aż jajka będą ścięte a całość napęcznieje.  Dopraw i podawaj natychmiast z grzankami.

Smacznego!

English version

Baked eggs with spinach and parmesan

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 teaspoons olive oil (or canola oil)
  • 200 g baby spinach leaves
  • sea sat and ground black pepper
  • 8 eggs
  • 1/3 cup cream
  • 1/3 cup coarsley grated parmesan cheese
  • to serve toast

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Lightly grease four 9 cm ramekins and place on baking tray.
  2. Heat a saucepan or frying pan over a medium heat. Add the oil to the pan, then add the spinach and season with salt and pepper. Cook until the leaves are just softened. Drain the spinach in a colander and, as soon as it’s cool enough to handle, squeeze out the excess liquid.
  3. Spoon the spinach into the ramekins and beak 2 eggs into each ramekin on top of the spinach.
  4. Pour 1/4 of the cream over wach serving of the eggs and sprinkle with 1/4 of the parmesan.
  5. Bake for 15 minutes, or until the eggs are set and puffed up. Season and serve immediately with toast.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge