Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem/Baked eggs with spinach and parmesan

Dziś dla odmiany przedstawiam propozycję na bardzo zdrowe i sycące śniadanie. Zapiekane w piekarniku jajka na podsmażonym szpinaku, ze śmietanką i parmezanem. Podane z grzankami tworzą idealny duet:). Przepis pochodzi z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”.Polecam!

Scroll down for English

Jajka na szpinaku zapiekane z parmezanem

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 200 g młodego szpinaku (baby), ja daję też normalny, wyrośnięty bez łodyżek
  • sól morska  i zmielony czarny pieprz
  • 8 jaj
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • tosty do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Natłuść cztery ramekiny o średnicy ok. 9 cm i połóż je na blaszce do pieczenia.
  2. W rondelku lub na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę lub olej, następnie włóż szpinak i dopraw go solą i pieprzem. Smaż, tylko do momentu delikatnego zwiędnięcia. Odsącz szpinak w durszlaku i tak szybko, jak to będzie możliwe, odciśnij rękami nadmiar płynu.
  3. Wyłóż szpinak do ramekinów, wbij do każdego po 2 jajka.Wlej po 1/4 śmietanki i posyp 1/4  parmezanu.
  4. Piecz przez 15 min lub do momentu, aż jajka będą ścięte a całość napęcznieje.  Dopraw i podawaj natychmiast z grzankami.

Smacznego!

English version

Baked eggs with spinach and parmesan

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 teaspoons olive oil (or canola oil)
  • 200 g baby spinach leaves
  • sea sat and ground black pepper
  • 8 eggs
  • 1/3 cup cream
  • 1/3 cup coarsley grated parmesan cheese
  • to serve toast

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Lightly grease four 9 cm ramekins and place on baking tray.
  2. Heat a saucepan or frying pan over a medium heat. Add the oil to the pan, then add the spinach and season with salt and pepper. Cook until the leaves are just softened. Drain the spinach in a colander and, as soon as it’s cool enough to handle, squeeze out the excess liquid.
  3. Spoon the spinach into the ramekins and beak 2 eggs into each ramekin on top of the spinach.
  4. Pour 1/4 of the cream over wach serving of the eggs and sprinkle with 1/4 of the parmesan.
  5. Bake for 15 minutes, or until the eggs are set and puffed up. Season and serve immediately with toast.
Enjoy!

2 Comments

bubu

about 8 miesięcy ago

proste, smaczne i już wypróbowane:)

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers