Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Dziś proponuję świetny przepis na leniwe weekendowe śniadanie, wykorzystujące świeże i sezonowe produkty. Pyszna i łatwa jajecznica z chrupiącą cukinią, kurkami, z dodatkiem mozzarelli, podana z chrupiącymi tostami świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Scroll down for recipe in English

Jajecznica z cukinią i kurkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
  • duża garść oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki
  • 50 g kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. W średniej miseczce roztrzep jajka z mlekiem lub śmietanką.
  2. Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć kiełbasę, cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukinię wraz z kurkami i smaż aż zmiękną.
  3. Zmniejsz ogień do bardzo małego, wlej mieszankę jajeczną, smaż aż się zetną i wmieszaj mozzarellę.
  4. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącymi tostami.

Smacznego!

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

English version

Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 1/2 zucchini, cut into thin slices
  • large handful of chanterelles, large cut in half
  • 50 grams of sausage, cut into thin slices
  • 1 small onion, finely diced
  • 50 g of grated mozzarella
  • 1 tablespoon butter
  • 1/3 cup milk or cream
  • pepper, salt

Preparation:

  1. In a medium bowl, whisk eggs with milk or cream.
  2. Place the butter in the medium pan over medium heat, add sausage, onions and cook for 2-3 minutes. Then, add the zucchini with mushrooms and cook until softened.
  3. Reduce the heat to low, add the egg mixture, cook until they are scrambled to your liking, next stir in the mozzarella.
  4. Season with salt and pepper and serve with toasts.

Enjoy!

Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

Comments

  1. lila says

    Wygląda obłędnie i choć może nie będzie to moje weekendowe śniadanie, to mam nadzieję wykorzystać ten przepis w nadchodzącym tygodniu. Tym bardziej, że jutro wybieramy się na grzyby, może nawet znajdziemy jakieś kurki (o ile będą grzyby, bo w tym roku chyba o nie ciężko). Cukinię też mam i uwielbiam, choć już nie wiedziałam, co z niej robić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>