Hamburger z  kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado/Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

Hamburger z kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado/Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

Dziś przedstawiam przepis na hamburgera z  kurczaka z kolendrą i chilli, salsą pomidorową z awokado i ulubionym serem pleśniowym. Pyszny, zdrowy i szybki w wykonaniu. Proponuję przygotować sobie kotlety dzień wcześniej, a następnego dnia po pracy zwyczajnie usmażyć i przygotować resztę składników. Przepis pochodzi z książki „Księga szefów kuchni” i jest autorstwa Konrada Birka – szefa kuchni w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Polecam!

Scroll down for English

Hamburger z  kurczaka z kolendrą i chilli oraz salsą pomidorową z awokado

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa z udek kurczaka
  • 100 g posiekanego masła
  • 1 pęczek posiekanej kolendry
  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • sól, kmin rzymski mielony
  • wędzona słodka papryka
  • 4 okrągłe bułki hamburgerowe
  • 4 plastry sera z niebieską pleśnią
  • opcjonalnie majonez, keczup
Składniki na salsę pomidorową:
  • pokrojony w kostkę miąższ z 4 dojrzałych pomidorów
  • 1/2 awokado pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso połącz z masłem, kolendrą, sosem chilli i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku solą, pieprzem i kminem. Następnie uformuj 4 hamburgery.
  2. Pomidory wymieszaj z awokado, sokiem z limonki, oliwą i cebulą. Na chwilę przed podaniem dopraw do smaku.
  3. Smaż hamburgery najlepiej na grillu lub na patelni grillowej, około 5 minut z każdej strony. Bułki podpiecz do ładnego zarumienienia pod grillem w piekarniku. Na przygotowane połówki podpieczonych bułek, wyłóż opcjonalnie majonez lub keczup, na to kotleta, plaster sera pleśniowego i łyżkę salsy pomidorowej z awokado.
Smacznego!

English version

Cilantro chicken burgers with avocado and tomato salsa

(4 servings)

Ingredients:

  • 600 g ground chicken thighs
  • 100 g of butter, cubed
  • 1 bunch of cilantro, chopped
  • 4 tablespoons sweet chilli sauce
  • 2 cloves of garlic, minced
  • salt, ground cumin
  • smoked paprika
  • 4 hamburger buns
  • 4 slices of blue cheese
  • mayonnaise, ketchup (optional )

Ingredients for tomato salsa :

  • 4 ripe tomatoes, diced
  • 1/2 avocado, diced
  • 1 red onion, diced
  • 1/2 lime, juiced
  • 2 tablespoons olive oil
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Mix ground chicken, cilantro, butter, coriander , chilli and garlic sauce in a large bowl. Next season with salt, pepper and cumin to taste. Form the mixture into 4 patties.
  2. In a  medium bowl mix tomatoes with avocado, lime juice, olive oil and onions. Season with salt and pepper to taste before serving .
  3. Cook burgers on the hot grill  or grill pan skillet until cooked through and no longer pink in the middle, 5 minutes per side. Toast the hamburger buns under the broiler until nice golden brown.
  4. Serve on tasted hamburger buns with slices of blue cheese and topped with tomato and avocado salsa.

Enjoy!

1 Comment

tu-tusia

about 10 miesięcy ago

Bardzo chętnie spróbuję takich hamburgerów :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers