Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce

Po raz kolejny miałam okazję nawiązać współpracę z firmą Ballarini, która powierzyła mi do testów kolejną patelnię. Tym razem, zgodnie z wiosennym trendem fit –  granitową patelnię grillową z serii LUCCA. Przygotowałam na niej delikatnego łososia i podałam go z kremowym sosem z porami, szparagami i pieczarkami, razem z młodymi ziemniaczkami z indyjską nutą. Danie wyszło przepyszne!

Wracając do patelni, miałam co do niej bardzo wysokie wymagania. Wszystkie wcześniejsze patelnie tej firmy, które miałam okazję testować zawsze sprawdzały się w 100 %. Moje oczekiwania wzrosły także po przeczytanie opisu produktu na stronie producenta:

Granitowa powłoka patelni Lucca należy do kategorii non – stick. Oznacza to, ze potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.

Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania.

Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również w praktyczne wyżłobienia z boku, które ułatwiają wylanie nadmiaru wytopionego tłuszczu.

Korpus patelni grillowej Lucca wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium. Dzięki temu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu.

Patelnia zaopatrzona jest we wskaźnik temperatury Thermopoint. Dzięki  niemu z łatwością można określić, kiedy naczynie jest odpowiednio gorące, aby rozpocząć smażenie. Wskaźnik poinformuje nas też, kiedy patelnia ostygnie i można bezpiecznie ją oczyścić.

Całości dopełnia ergonomiczna, wygodna rączka z tworzywa sztucznego, odporna na temperaturę do 160 stopni.

No to sprawdzamy. Wyjęłam patelnię z opakowania i przyzwyczajona raczej do klasycznych ciężkich patelni z grubym dnem, nie mogłam się nadziwić jaka ta patelnia jest lekka. Była to miła odmiana od żeliwnej patelni grillowej, której używałam do tej pory:). Sama patelnia też jest miła dla oka, szczególnie ta powłoka granitowa już na jego pierwszy rzut wygląda na solidną.

patelnia

Zabrałam się więc za testy. Doprawiłam łososia solą i pieprzem i natarłam tylko dobrą jakościowo oliwą z oliwek. Postawiłam patelnię, bez grama tłuszczu, na mojej kuchence ceramicznej i grzecznie poczekałam aż wskaźnik Thermopoint zmieni kolor z zielonego na czerwony, który mówi nam, że patelnia jest gotowa do smażenia. Położyłam na niej łososia i pięknie obsmażyłam go z każdej strony, dosłownie w kilka minut. Bez dymu, nic nie przywarło – pełen zachwyt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samo mycie tej patelni także jest przyjemnością, wszelkie zabrudzenia schodzą po przetarciu gąbką. Podsumowując – kolejna świetna patelnia z tej firmy:) Zapraszam po przepis:

Scroll down for recipe in English

Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 kawałki łososia (po ok. 150 g każdy), ze skórą
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki
  • 1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki
  • 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Dopraw łososia solą i pieprzem, i skrop po obu stronach oliwą z oliwek.
  2. W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę, wrzuć szparagi i gotuj przez koło 2-3 minuty, tak by były wciąż jędrne. Odcedź i odstaw.
  3. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię, rozpuść masło i dodaj pory. Smaż do miękkości przez około 5 minut. Dodaj grzyby, tymianek, dopraw solą i pieprzem i smaż aż grzyby zmiękną, około 5 minut. Następnie wlej wino i smaż mieszając przez około 30 sekund. Zdejmij patelnię z ognia i zabierz się za łososia.
  4. Rozgrzej patelnię grillową, najlepiej bez żadnego tłuszczu. Ułóż łososia skórą do dołu i smaż przez 5 minut, obróć filety na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż przestanie być surowy  w środku. Wyjmij łososia z patelni i dokończ sos.
  5. Połóż patelnię z porami i grzybami z powrotem na średnim ogniu, dodaj śmietanę i szparagi. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj z łososia z sosem i warzywami.

Smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

English version

Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 salmon pieces (150 g each), with skin
  • 2 teaspoons fresh thyme leaves
  • 450 g asparagus, with wooden ends cut, and cut into 2 cm pieces
  • 1 large leek, sliced
  • 200 g button mushrooms, sliced
  • 3 tablespoons butter
  • salt and ground pepper
  • 1/3 cup dry white wine
  • 1 tablespoon olive oil
  • 1 cup whipping cream

Preparation:

  1. Season salmon pieces with salt and pepper and with olive oil on the both sides.
  2. Fill a medium pot with water, bring to boil, and add asparagus. Boil until tender-crisp, about 2-3 minutes. Drain and set aside.
  3. Heat a large pan over medium heat, add butter. Add leeks and saute for about 5 minutes until soft.
  4. Add the mushrooms, thyme, season with salt and pepper. Saute until mushrooms are tender, about 5 minutes. Add wine to pan and cook for about 30 seconds. Turn off heat and set pan aside while you prep and cook the salmon.
  5. Heat grill pan over medium-high heat. Add salmon with skin side down onto the pan, cook for 5 minutes, turn skin side up and cook until salmon is cooked through 3-4 minutes. Place salmon on the plates and finish the sauce.
  6. Take the pan with the cooked leeks and mushrooms and put it back on to high heat. Add cream and asparagus. Bring cream to boil and remove from heat. Season to taste with salt and pepper.
  7. Serve salmon with sauce and vegetables.

Enjoy!

GRILLOWANY lOSOs W KREMOWYM SOSIE ZE SZPARAGAMI I GRZYBAMI / GRILLED SALMON WITH CREAMY ASPARAGUS AND MUSHROOM SAUCE

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comments

  1. Prosta Dieta says

    Mmm wygląda smacznie, Chyba się skuszę w ten piątkowy, piękny dzień. Jednak nie mogę się przekonać do kupna porządnej patelni grillowej. Mimo wielu pozytywnych opinii, również tej w tym wpisie nie jestem przekonany co do ich wspaniałości… A może faktycznie to prawda, mamy w końcu XXI wiek ;p

  2. Adrian Bysiak says

    Łosoś wygląda przepysznie – szkoda że zobaczyłem dopiero po weekendzie, bo byłaby to świetna opcja na grilla.

  3. DigitalArts says

    A czy planujesz kolejne dania z innymi grilowanymi rybami? Skoro masz teraz taką fachową patelnię, to warto po próbować :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>