Grillowany łosoś w glazurze z miodu i pasty miso

Dziś przedstawiam pomysł na niesamowicie smacznego ,a co najważniejsze szybkiego łososia w glazurze z miodu i pasty miso. Samo przygotowanie glazury trwa max.5 minut a grillowanie w piekarniku całe 10:) Podałam go z frytkami i sałatą. Można go też przygotować na grillu tradycyjnym.Polecam!

 

Grillowany łosoś w glazurze z miodu i pasty miso (2 porcje)

Składniki:

  • 2 kawałki łososia (ok.250g każdy)
  • 1 łyżka czerwonej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mirinu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na najwyższą moc i ustaw funkcję grilla.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki glazury.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne i włóż do niego łososia skórą do dołu. Wysmaruj go połową glazury i piecz w piekarniku na najwyższej półce ok. 10 minut,smarując łososia glazurą 2 razy w takcie. Po wyjęciu z piekarnika powinien mieć piękny karmelowy kolor na zewnątrz, a w środku różowy i soczysty.

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>