Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Po prostu pyszne! Grillowane kotlety wieprzowe (u mnie akurat schab) w rewelacyjnej glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego. Danie niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię. Świetne z lekką sałatką i młodymi ziemniaczkami.Polecam!

Scroll down for English

Kotlety w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe, o ok. 1.5 cm grubości
  • mielona kolendra
  • sol i pieprz
Składniki na glazurę:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • szczypta mąki kukurydzianej
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki glazury (oprócz masła) ma małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż glazura zgęstnieje, kilka minut. Wmieszaj masło i odstaw.
  2. Posyp  mięso solą, pieprzem i kolendrą.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj kotlety po 5 minut z każdej strony ( w zależności od grubości, cieńsze krócej).Najlepiej posługiwać się termometrem kuchennym, temp. wewnętrzna dobrze usmażonej wieprzowiny wynosi 68 oC.
  4. Gdy mięso jest już gotowe, wysmaruj glazurą każdą stronę i jeszcze chwilę podsmaż.
  5. Zdejmij z ognia i daj kotletom „odpocząć” przez 5-10 min., następnie podawaj.
Smacznego!

English version

Balsamic Maple Glazed Pork Chops

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 pork chops, about 1.5 cm thick
  • ground coriander
  • salt and pepper

Ingredients for the glaze:

  • 1/3 cup balsamic vinegar
  • 1/3 cup chicken stock
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 teaspoon mustard
  • 1 clove garlic, crushed
  • few strings of fresh thyme
  • strig of fresh rosemary
  • a pinch of cornstarch
  • teaspoon butter

Preparation:

  1. Bring all the glaze ingredients (except butter) together to gentle simmer.Let the glaze thicken. Throw in a teaspoon of butter and whisk. Set aside.
  2. Season pork with salt, pepper and ground coriander.
  3. Heat the grill pan and grill chops for 5 minutes per side.
  4. Once almost done with cooking, blush each side with the sauce and briefly let it touch the grill.
  5. Let them rest for 5-10 minutes and serve.
Enjoy!

4 Comments

Danuta Rozmys

about 2 lata ago

ale pysznie wygląda ten kurczaczek.Za taką dobrą robotę nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD>Pozdrawiam.

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Dziękuję:)

Odpowiedz

Wiewióra

about 2 lata ago

interesujący letni obiadek :) mniam!

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

pyszny i szybki:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers