Grillowane kotlety wieprzowe w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

Po prostu pyszne! Grillowane kotlety wieprzowe (u mnie akurat schab) w rewelacyjnej glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego. Danie niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, czyli takie jakie lubię. Świetne z lekką sałatką i młodymi ziemniaczkami.Polecam!

Scroll down for English

Kotlety w glazurze z octu balsamicznego i syropu klonowego

(2 porcje)

Składniki:

  • 2 kotlety wieprzowe, o ok. 1.5 cm grubości
  • mielona kolendra
  • sol i pieprz
Składniki na glazurę:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku,przeciśnięty przez praskę
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • szczypta mąki kukurydzianej
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki glazury (oprócz masła) ma małym rondelku i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj aż glazura zgęstnieje, kilka minut. Wmieszaj masło i odstaw.
  2. Posyp  mięso solą, pieprzem i kolendrą.
  3. Rozgrzej patelnię grillową i grilluj kotlety po 5 minut z każdej strony ( w zależności od grubości, cieńsze krócej).Najlepiej posługiwać się termometrem kuchennym, temp. wewnętrzna dobrze usmażonej wieprzowiny wynosi 68 oC.
  4. Gdy mięso jest już gotowe, wysmaruj glazurą każdą stronę i jeszcze chwilę podsmaż.
  5. Zdejmij z ognia i daj kotletom „odpocząć” przez 5-10 min., następnie podawaj.
Smacznego!

English version

Balsamic Maple Glazed Pork Chops

(2 servings)

Ingredients:

  • 2 pork chops, about 1.5 cm thick
  • ground coriander
  • salt and pepper

Ingredients for the glaze:

  • 1/3 cup balsamic vinegar
  • 1/3 cup chicken stock
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 teaspoon mustard
  • 1 clove garlic, crushed
  • few strings of fresh thyme
  • strig of fresh rosemary
  • a pinch of cornstarch
  • teaspoon butter

Preparation:

  1. Bring all the glaze ingredients (except butter) together to gentle simmer.Let the glaze thicken. Throw in a teaspoon of butter and whisk. Set aside.
  2. Season pork with salt, pepper and ground coriander.
  3. Heat the grill pan and grill chops for 5 minutes per side.
  4. Once almost done with cooking, blush each side with the sauce and briefly let it touch the grill.
  5. Let them rest for 5-10 minutes and serve.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge