Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiad z serii „szybki w tygodniu”:) Grillowana pierś z kurczaka marynowana w occie balsamicznym, posypana mieszanką ziół i prażonymi orzechami piniowymi. Kombinacja może nietypowa, jednak zapewniam,że smaczna. Jednak jest jeden warunek: ocet balsamiczny musi być dobrej jakości, lekko słodkawy i nie za bardzo kwaskowaty. Podałam z fasolką szparagową z grzybami shitake.Polecam!
Scroll down for English
Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi
(4 porcje)
Składniki:
- 2/3 szklanki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/4 łyżeczki mielonego chilli lub płatków chilli
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki posiekanej dymki
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny, czosnek i chilli.
- Polej mieszanką umyte i osuszone piersi kurczaka ułożone w jednej warstwie w płytkim naczyniu. Pozostaw je w marynacie na 15 minut.
- W małej miseczce wymieszaj orzeszki, pietruszkę i dymkę.
- Wyjmij piersi z marynaty i usmaż je na nagrzanej patelni grillowej, około 4 minut z każdej strony (znowu polecam zakup termometru kuchennego:)).
- Wyłóż piersi na talerze i posyp mieszanką z orzeszkami.
Balsamic Chicken with Pine nuts
(4 servings)
Ingredients:
- 2/3 cup balsamic vinegar
- 2 cloves of garlic, crushed
- 1/4 teaspoon ground chilli or chilli flakes
- 4 chicken breasts
- 2 tablespoons chopped green onions
- 2 tablespoons pine nuts, toasted
- 2 tablespoons chopped fresh parsley
Preparation:
- Whisk together balsamic vinegar, garlic and chilli in a small bowl.
- Drizzle evenly over chicken breasts in a large shallow dish. Let stand 15 minutes.
- Combine green onions, pine nuts and parsley in a small bowl.
- Cook chicken, discarding marinade, over medium high heat on a grill pan 4 minutes on each side.
- Top with pine nuts and serve.
Maggie says
Bardzo elegancko wyglada, az trudno uwierzyc, ze to takie szybkie!
Dzi says
A jednak:)
naleśniki says
trzeba będzie zrobić bo to moje smaki 🙂
naleśniki says
Łał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku 🙂