Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiad z serii „szybki w tygodniu”:) Grillowana pierś z kurczaka marynowana w occie balsamicznym, posypana mieszanką ziół i prażonymi orzechami piniowymi. Kombinacja może nietypowa, jednak zapewniam,że smaczna. Jednak jest jeden warunek: ocet balsamiczny musi być dobrej jakości, lekko słodkawy i nie za bardzo kwaskowaty. Podałam z fasolką szparagową z grzybami shitake.Polecam!

Scroll down for English

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

(4 porcje)

Składniki:

  • 2/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli lub płatków chilli
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny, czosnek i chilli.
  2. Polej mieszanką umyte i osuszone piersi kurczaka ułożone w jednej warstwie w płytkim naczyniu. Pozostaw je w marynacie na 15 minut.
  3. W małej miseczce wymieszaj orzeszki, pietruszkę i dymkę.
  4. Wyjmij piersi z marynaty i usmaż je na nagrzanej patelni grillowej, około 4 minut z każdej strony (znowu polecam zakup termometru kuchennego:)).
  5. Wyłóż piersi na talerze i posyp mieszanką z orzeszkami.
Smacznego!

English version

Balsamic Chicken with Pine nuts

(4 servings)

Ingredients:

  • 2/3 cup balsamic vinegar
  • 2 cloves of garlic, crushed
  • 1/4 teaspoon ground chilli or chilli flakes
  • 4 chicken breasts
  • 2 tablespoons chopped green onions
  • 2 tablespoons pine nuts, toasted
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley

Preparation:

  1. Whisk together balsamic vinegar, garlic and chilli in a small bowl.
  2. Drizzle evenly over chicken breasts in a large shallow dish. Let stand 15 minutes.
  3. Combine green onions, pine nuts and parsley in a small bowl.
  4. Cook chicken, discarding marinade, over medium high heat on a grill pan 4 minutes on each side.
  5. Top with pine nuts and serve.
Enjoy!

3 Comments

Maggie

about 1 rok ago

Bardzo elegancko wyglada, az trudno uwierzyc, ze to takie szybkie!

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

A jednak:)

Odpowiedz

naleśniki

about 1 rok ago

trzeba będzie zrobić bo to moje smaki :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers