Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na obiad z serii „szybki w tygodniu”:) Grillowana pierś z kurczaka marynowana w occie balsamicznym, posypana mieszanką ziół i prażonymi orzechami piniowymi. Kombinacja może nietypowa, jednak zapewniam,że smaczna. Jednak jest jeden warunek: ocet balsamiczny musi być dobrej jakości, lekko słodkawy i nie za bardzo kwaskowaty. Podałam z fasolką szparagową z grzybami shitake.Polecam!

Scroll down for English

Grillowane balsamiczne piersi z kurczaka z orzechami piniowymi

(4 porcje)

Składniki:

  • 2/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki mielonego chilli lub płatków chilli
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą ocet balsamiczny, czosnek i chilli.
  2. Polej mieszanką umyte i osuszone piersi kurczaka ułożone w jednej warstwie w płytkim naczyniu. Pozostaw je w marynacie na 15 minut.
  3. W małej miseczce wymieszaj orzeszki, pietruszkę i dymkę.
  4. Wyjmij piersi z marynaty i usmaż je na nagrzanej patelni grillowej, około 4 minut z każdej strony (znowu polecam zakup termometru kuchennego:)).
  5. Wyłóż piersi na talerze i posyp mieszanką z orzeszkami.
Smacznego!

English version

Balsamic Chicken with Pine nuts

(4 servings)

Ingredients:

  • 2/3 cup balsamic vinegar
  • 2 cloves of garlic, crushed
  • 1/4 teaspoon ground chilli or chilli flakes
  • 4 chicken breasts
  • 2 tablespoons chopped green onions
  • 2 tablespoons pine nuts, toasted
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley

Preparation:

  1. Whisk together balsamic vinegar, garlic and chilli in a small bowl.
  2. Drizzle evenly over chicken breasts in a large shallow dish. Let stand 15 minutes.
  3. Combine green onions, pine nuts and parsley in a small bowl.
  4. Cook chicken, discarding marinade, over medium high heat on a grill pan 4 minutes on each side.
  5. Top with pine nuts and serve.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge