Grillowana ziołowa cukinia / Grilled herbed courgette

Dziś przepis na przepyszny, zdrowy, szybki i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Cukinia pokrojona w plastry, zamarynowana w czosnku i ziołach a następnie upieczona na grillu. Przygotowywałam cukinię z tego przepisu na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej i w obu wersjach wyszła doskonała :) Polecam!

Scroll down for recipe in English

 

cukinia

Grillowana ziołowa cukinia

(8 porcji)

Składniki:

  • 4 młode cukinie, pokrojone w 1 cm plastry
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego ( stosuję zamiennie)
  • 1 łyżka świeżych listków oregano (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego)
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ułóż plastry cukinii na ręczniku papierowym i posyp je solą. Odstaw na kilka minut, po czym odsącz ręcznikiem wydzielony sok.
  2. W międzyczasie w misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, łyżeczką soli i szczyptą pieprzu.
  3. Wymieszaj cukinię z powstałą marynatą i odstaw na 15 minut.
  4. Po tym czasie wyłóż na grilla lub patelnię grillową i grilluj przez 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

 

cukinia

 

English version

Grilled herbed courgette

(8 servings)

Ingredients:

  • 4 young courgettes, cut into 1 cm slices
  • 6-8 tablespoons of olive or canola oil
  • 1 tablespoon fresh oregano leaves (or 1/2 tablespoon dried oregano)
  • 1 tablespoon fresh thyme leaves (or 1/2 tablespoon dried thyme)
  • 1 teaspoon chopped fresh rosemary (or 1/2 dried rosemary)
  • 4 cloves garlic,minced
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Arrange the zucchini slices on a paper towel and generously sprinkle with salt. Set aside for a few minutes and drain the released juices with paper towel.
  2. In a bowl, mix olive oil with garlic, oregano, thyme, rosemary, a teaspoon of salt and a pinch of pepper.
  3. Mix zucchini with the marinade and set aside for 15 minutes.
  4. Next grill the zucchini on the grill or grill pan for 3 minutes on each side and serve!

Enjoy!

 

cukinia

Comments

  1. says

    Kabaczki wyglądają świetnie. Moja mama zawsze robi w plasterki z przyprawami i na grila. Najlepiej smakują takie z działki, a teraz jest na nie sezon. Pozdrawiam.

  2. says

    Ja również uwielbiam cukinię, niestety w moim przydomowym ogródku chyba z powodu nadmiernych opadów cukinia ani ogórki w tym roku niezbyt udane…
    Ale nic to. Właściwie nigdy jeszcze nie dodawałam ziół przed grillowaniem cukinii. A czemu? nie wiem.. Ale już czuje ten aromat:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>