Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym Billa Grangera

Dziś znowu proponuję super szybie i niesamowicie pyszne danie: grillowaną polędwiczkę wieprzową z wietnamskim sosem karmelowym z książki Billa Grangera „Bill’s Everyday Asian”.Jest to idealny obiad do przygotowania w „tygodniu”, kiedy raczej nie mamy czasu ani ochoty na długie przesiadywanie w kuchni nad garami. Polecam!

Scroll down for English

Grillowana polędwiczka z wietnamskim sosem karmelowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione płaską stroną noża
  • garść liści kolendry do podania
Składniki na wietnamski sos karmelowy:
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1 1/2 łyżki soku z limonki
  • 1 długa papryczka chilli, pokrojona w plasterki

Przygotowanie:

  1. Przekrój polędwiczkę na pół, w celu ułatwienia sobie późniejszego grillowania.
  2. Wymieszaj sos rybny, cukier i czosnek w płytkim naczyniu.
  3. Włóż do niego polędwiczkę i marynuj w lodówce przez 10 minut.
  4. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni grillowej na dużym ogniu i smaż wieprzowinę po około 3-4 minut z każdej z 4 stron, aż przestanie być różowa w środku.
  5. Przełóż ją na deskę do krojenia  pozwól „odpocząć” przez 5 minut przed pokrojeniem.
Przygotowanie sosu karmelowego:
  1. Wsyp cukry i 2 łyżki wody do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukry się rozpuszczą.
  2. Zwiększ ogień do średniego i gotuj przez 2 minuty, aż  płyn się zredukuje i nabierze karmelowego koloru.
  3. Zdejmij z ognia, pozwól mu lekko ostygnąć i dodaj olej, sos rybny, sok z limonki i chilli i dokładnie wymieszaj.
  4. Podawaj polędwiczkę pokrojoną w plastry z sosem karmelowym i świeżą kolendrą.

English version

Barbecued pork fillet with Vietnamese caramel sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 whole pork fillet (about 600 g)
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 1 teaspoon caster sugar
  • 2 garlic cloves, crushed with the flat of a knife
  • handful coriander leaves for serving
Ingredients for the caramel sauce:
  • 2 tablespoons soft brown sugar
  • 2 tablespoons caster sugar
  • 2 tablespoons light-flavoured oil
  • 1 1/2 tablespoons fish sauce
  • 1 1/2 tablespoons lime juice
  • 1 long red chilli, finely sliced

Preparation:

  1. Cut the pork fillet in haf crossways so it’s easier to manage.
  2. Combine the fish sauce, sugar and garlic in a shallow dish.
  3. Add the pork and leave to marinate in the fridge for 10 minutes.
  4. Lightly oil the grill pan over medium-high heat and cook the pork for 3-4 minutes on each of the four sides or until just cooked.
  5. Place the fillet on cutting board and let it rest for 5 minutes before slicing.
Preparation of the caramel sauce:
  1. Place the sugars and 2 tablespoons water in a small saucepan over low heat and cook until the sugars have dissolved.
  2. Increase the heat to medium and cook for 2 minutes or until reduced.
  3. Remove from the heat and allow to cool. Add the oil, fish sauce, lime juice and chilli and stir to combine.
  4. Dress the fillet with the caramel sauce and coriander leaves.
Enjoy!

Comments

  1. says

    Wow! To jeden z najładniej wyglądających kawałków mięsa, jakie widziałam w życiu. Pokusiłabym się o stwierdzenie, że wygląda bosko, nawet dla mnie, która do maniakalnego mięsożercy ma baaardzo daleko! Dobry sposób, żebym przekonała się do odrobiny wieprzowiny w diecie :) I sos karmelowy… mmm… Wyobrażam to sobie!
    dariawkuchni. blogspot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>