Golonka w piwie z miodem i puree dyniowym/Pork shank in beer & honey with pumpkin puree

W końcu i u mnie pojawiła się słynna golonka:) Pyszna, rozpływająca się wręcz w ustach, gotowana w wywarze z piwem, a na koniec pieczona z miodem, ziołami i jeszcze większą ilością piwa. Idealny obiad dla większości Panów, chociaż u mnie akurat ja jestem fanką, a moja połówka wręcz przeciwnie:). Podałam z szybkim, a bardzo smacznym, puree dyniowym. Polecam!

Inspirację zaczerpnęłam tutaj u Delimammy, jednak wprowadziłam delikatne zmiany.

Scroll down for English

Golonka w piwie z miodem

(4 porcje)

Składniki potrzebne do gotowania golonki:

  • 4 golonki, każda po około 450 g
  • 200 ml jasnego piwa
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 marchewka, pokrojona w grube plastry
  • 1 mała pietruszka, pokrojona w grube plastry
  • 1 cebula, pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka soli
Składniki potrzebne podczas pieczenia:
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml jasnego piwa
  • słodka papryka
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • wywar, który powstał podczas gotowania golonki
Składniki na puree dyniowe:
  • 500 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 500 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu odrobinę oleju i wrzuć marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek i podsmażaj do lekkiego zarumienienia. Następnie włóż golonki, zalej całość piwem, dodaj bulion, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Dolej wody tylko do momentu przykrycia golonki. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, po czym wyjmij golonkę i odstaw do ostudzenia (zachowaj wywar!). Tę część można przyśpieszyć gotując golonki w szybkowarze przez ok. 40 minut.
  2. Po lekkim ostudzeniu, natnij skórkę golonek w zgrabną kratkę i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wlej do naczynia piwo i dolej tyle wywaru, by płyn sięgał do 1/3 wysokości każdej golonki. Górę posyp słodką papryką, rozmarynem oraz tymiankiem. Wstaw tak przygotowane mięso do zimnego piekarnika ustawionego na 200 oC i piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 oC i piecz przez kolejne 1 1/2 h , od czasu do czasu polewając golonkę sosem, który powstanie podczas pieczenia. Na 20 min przed końcem pieczenia natrzyj ją miodem wymieszanym z 1 łyżką wywaru.
  3. W międzyczasie przygotuj puree. Umieść w rondelku dynię i zalej ją mlekiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, aż dynia stanie się miękka. Następnie przełóż dynię łyżką cedzakową do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree, dolewając łyżką mleko z gotowania, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Golonkę podwaj z musztardą lub chrzanem.
Smacznego!

English version

Pork Shank in Beer & Honey with Pumpkin Puree

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 pork shanks, 450 g each
  • 200 ml lager beer
  • 1 l chicken stock
  • 1 carrot, peeled and cut into thick slices
  • 1 small parsnip, peeled and cut into thick slices
  • 1 onion, cut into small pieces
  • 1 bay leaf
  • 4 cloves of garlic, roughly chopped
  • 4 allspice berries
  • 1 teaspoon of salt
  • 2 tablespoons honey
  • 200 ml lager beer
  • ground sweet pepper
  • 1 tablespoon chopped rosemary leaves
  • 1 tablespoon chopped fresh thyme
  • shank stock

Ingredients for the pumpkin puree :

  • 500 g pumpkin, peeled and cut into 1 cm cubes
  • 500 ml of milk
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat dash of oil in a large saucepan over medium heat  and add the carrots, parsnip, onion, garlic and cook until light golden brown. Add shanks, beer, stock, bay leaf, allspice and salt. Add some water, just to cover the shanks. Cook over low heat for about 2 hours (or 40 min in pressurecooker) , then remove the shanks and set aside to cool (keep the shank stock) .
  2. Cut skin diagonally to make diamond/square patterns in skin. Season with salt, pepper, and paprika and place in an ovenproof dish. Pour in the beer and add shank stock to one third of each shank. Season shanks with ground pepper, rosemary and thyme. Place the meat in a cold oven, set it to 200 ° C and bake for 20 minutes. Reduce the temperature to 180 ° C and bake for another 1 1/2 hours, pouring the sauce over the shanks from time to time. Mix the honey with 1 tablespoon of shank stock, and baste the shanks  20 minutes before end of cooking time.
  3. Meanwhile, place pumpkin and milk in a sauce pan, and bring up to a simmer. Cook for 10 minutes or until pumpkin is tender. Drain and reserve milk. Transfer pumpkin to a blender and puree until smooth, adding reserved milk 1 tablespoon at a time to desired consistency. Season to taste with salt and pepper, then set aside and keep warm.
  4. Serve the shanks with mustard or horseradish cream.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>