Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi/Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi/Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

Dziś przedstawiam przepis na włoskie „kopytka”, czyli gnocchi w śmietanowym  sosie ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Wcale nie są trudne do wykonania, a podsmażone zyskują niezrównany smak oraz apetyczną, rumianą i chrupiącą skórkę. Polecam!

Scroll down for English

Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i orzechami piniowymi

(4 porcje)

Składniki na gnocchi:

  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g parmezanu (lub innego podobnego twardego sera), startego na tarce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos ze szpinakiem:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 200 g liści młodego i świeżego szpinaku
  • 150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 ml śmietanki (30-36%)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 50 g parmezanu, startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C .
  2. Wyłóż ziemniaki na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. godzinę – do miękkości. Następnie przeciśnij je przez praskę do ziemniaków, lub rozgnieć porządnie tłuczkiem i umieść w dużej misce.
  3. Dodaj do miski mąkę, parmezan i jedną łyżkę oliwy z oliwek. Mieszaj do otrzymania gładkiej masy, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Za pomocą rąk uformuj z ciasta długie wałki i pokrój je nożem na 2 – 3 cm kawałki.
  4. W dużym garnku, doprowadź do wrzenia osoloną wodę, wrzuć gnocchi i gotuj, aż wypłyną na wierzch (trwa to ok. 1-2 minuty). Nie wrzucaj do garnka wszystkich jednocześnie, najlepiej podziel otrzymaną ilość na 3 partie. Ugotowane gnocchi wyjmij z rondla łyżką cedzakową, następnie podgrzej patelnię z odrobiną oleju i podsmaż gnocchi do ładnego zarumienienia.
  5. W celu przygotowania sosu szpinakowego, na dużej patelni roztop masło, wrzuć orzeszki piniowe i podsmaż je do ładnego zarumienienia. Dodaj czosnek, smaż kolejną minutę, po czym włóż szpinak i smaż przez chwilę, do „zwiędnięcia”. Następnie wlej bulion, gotuj przez cztery minuty, po czym wlej śmietankę i gotuj przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj parmezan i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Wmieszaj gnocchi z sosem, przełóż danie na talerze i podawaj.

Smacznego!

English version

Gnocchi in a creamy spinach sauce with pine nuts

(4 servings)

Ingredients for the gnocchi:

  • 300 g potatoes, peeled and cut into chunks
  • 60 g plain flour
  • 40 g parmesan cheese (or a similar hard cheese), finely grated
  • 1 tbsp olive oil
  • salt and freshly ground black pepper

Ingredients for the spinach sauce:

  • 50 g butter
  • 2 tbsp pine nuts
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • 200 g baby spinach leaves
  • 150 ml chicken/vegetable stock
  • 100 ml double cream
  • salt and freshly ground black pepper
  • 50 g parmesan cheese, finely grated

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. For the gnocchi, place the potatoes on a baking tray and bake in the oven for an hour. When cooked, scoop out the potato flesh and pass through a potato ricer into a mixing bowl, or mash very thoroughly.
  3. Add the flour, parmesan and one tablespoon of olive oil. Beat together until smooth. Season with salt and freshly ground black pepper. Use your hands to bring the dough together and roll it into long sausage shape. Cut into 2-3cm length pieces.
  4. Bring a large pan of water to the boil and cook the gnocchi until they float to the surface (approximately 1-2 minute). Do not crowd the pan – you may need to cook the gnocchi in batches. Remove the gnocchi from the water with a slotted spoon and drain. Repeat the process with any remaining dough. Heat a frying pan until hot then add the remaining oil. Add the gnocchi and fry until golden-brown. Set aside.
  5. For the spinach sauce, heat the butter in a large frying pan over medium heat. Add the pine nuts to the pan and cook for three minutes, or until lightly browned.Add the garlic to the pan and cook for one minute. Add the spinach to the pan and cook for one minute, or until spinach wilts. Add the stock and cook for four minutes, then add the cream and cook for 2-3 minutes, or until the sauce has thickened. Season with salt and pepper and sprinkle with parmesan cheese.
  6. Mix the cooked gnocchi into the sauce. Place the warm gnocchi and sauce in serving bowls and serve.
Enjoy!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers