Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Gęsta zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami/Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

Dziś przedstawiam przepis na gęstą zupę z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami. Przyznam, ze dawno nie jadłam tak pysznej zupy, która tak na prawdę może stanowić obiad sam w sobie – jest bardzo sycąca. Polecam!

Scroll down for English

Zupa z kurkami, fenkułem i suszonymi pomidorami

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia pietruszka, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkułu) poszatkowanej
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 50 ml oliwy
  • 250 g kurek, oczyszczonych, większe przekrojone na pół
  • 50 g suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w paski
  • 750 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • posiekana natka pietruszki do podania
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę i włóż marchewkę, pietruszkę, selera, fenkuł, cebulę i czosnek. Smaż przez 7-10 minut, do lekkiego zarumienienia.
  2. Dodaj kurki i podsmażaj kolejne 2 minuty.
  3. Wlej bulion i dodaj suszone pomidory. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Wlej śmietankę i dopraw całość solą i pieprzem.
  5. Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
Smacznego!

English version

Thick chanterelle soup with fennel and sun-dried tomatoes

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 medium carrot, diced
  • 1 medium turnip diced
  • 1 stalk celery, diced
  • 1/2 fennel bulb, sliced
  • 1/2 onion, diced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • 50 ml olive oil
  • 250 g of chanterelles, brushed, larger cut in half
  • 50 g sun-dried tomatoes in oil, cut into strips
  • 750 ml of mushroom or vegetable stock
  • 100 ml of double cream
  • chopped parsley to serve
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat the olive oil in a large saucepan over a medium heat. Add the carrot, turnip,celery, fennel, onion and garlic and cook for 7-10 minutes, until lightly browned.
  2. Add chanterelles and sauté additional  2 minutes.
  3. Add the stock and and bring to a boil over high heat.  Reduce the heat to low and simmer for 30 minutes.
  4. Add in the cream and season with salt and pepper.
  5. Ladle into serving bowls, top with  parsley
Enjoy!

4 Comments

Natalia - Poezja Smaku

about 8 miesięcy ago

Aż czuję jej aromat, musi być pyszna!

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

To na prawdę była jedna z najlepszych zup w mojej karierze:)

Odpowiedz

Food to Fitness

about 8 miesięcy ago

You have a great blog. Thanks for the recipe.

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers