Francuskie ciasto z gruszkami/French pear cake

Dziś, w ramach ciasta na niedzielę, proponuję francuskie ciasto z gruszkami. Niezwykle łatwe w wykonaniu i niewymagające wyszukanych składników, a jednak w efekcie końcowym otrzymujemy pyszny, słodki i wilgotny deser. Wręcz rozpływa się w ustach. Polecam!

Scroll down for English

Francuskie ciasto z gruszkami

(tortownica o śr. 26 cm)

Składniki:

  • 3-4 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w ćwiartki lub kostkę
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 200-250 g cukru (w zależności od upodobań w kwestii słodkości)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C, natłuść tortownicę o średnicy 26 cm.
  2. Do średniej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. W misce miksera umieść masło wraz z cukrem, i ubijaj aż powstanie bała i puszysta masa.
  4. Dodaj jajka, po jednym na raz, następnie włóż skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii.
  5. Następnie powoli dosypuj mąkę i miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Wylej połowę przygotowanego ciasta do tortownicy, wyłóż pokrojone gruszki, po czym wylej resztę masy i rozprowadź ją równomiernie.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez około 50 minut do ładnego zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 15 minut, po czym wyjmij ciasto.
  8. Posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!

English version

French Pear Cake

(26 cm spring pan)

Ingredients:

  • 3-4 small ripe pears, peeled and quartered or cubed
  • 250 g  butter, at room temperature
  • zest of 1 lemon
  • 200-250 g sugar
  • ¼ teaspoon vanilla extract
  • 4 eggs, at room temperature
  • 250 g flour
  • ½ teaspoon baking powder
  • a pinch of salt

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC, butter a 26 cm spring form pan generously
  2. In a bowl sift together flour, baking powder and salt. Set aside
  3. In a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat butter and sugar together untill they are fluffy and white.
  4. Add the eggs one at a time, add the vanilla and lemon zest.
  5. Add the flour slowly on low speed, do not overmix.
  6. Pour half of the batter on the prepared pan, then place the pears on top, add the remaining batter on top spreading evenly.
  7. Bake for about 50 minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean. Let it cool on a wired rack for 15 minutes, remove the sides and let it cool completely. Dust the top with powdered sugar when it cool before serving.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>