Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i lekkie danie, idealne na tak upalne dni jak mamy obecnie. Zielona lub żółta fasolka szparagowa przygotowana w przyprawach w stylu indyjskim i podana z także świetnie doprawionym jajkiem. Może być daniem głównym, ale równie dobrze może służyć jako dodatek do mięs i ryb w stylu indyjskim. Pycha!

Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Gzik i pyry

fasolka

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim

(2 porcje)

Składniki:

  • 500 g  zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • 2 jajka
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. W średnim garnku doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i odstaw.
  2. Rozpuść na dużej patelni masło, wsyp cukier i rozpuść go energicznie mieszając. Następnie wsyp garam masala, curry i dużą szczyptę soli, po czym całość dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż do patelni przygotowaną fasolkę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając tak, by była dokładnie obtoczona w przyprawach
  4. Następnie przesuń fasolkę na brzeg patelni i wbij jajka. Smaż do ścięcia się białka, po czym wyłóż na talerze, posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

fasolka

English version

Indian style green beans with eggs

(2 servings)

Ingredients:

  • 500 g green or yellow beans
  • 3 tablespoons clarified butter
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1 tablespoon garam masala
  • 1 teaspoon curry powder
  • salt
  • 2 eggs
  • fresh coriander for serving

Preparation:

  1. Place washed and trimmed green beans in a medium saucepan with boiling salted water and cook for 15 minutes until crisp-tender. Drain and set aside.
  2. In a large skillet melt the butter, add sugar and cook stirring until dissolved. Next add garam masala, curry and a large pinch of salt, stir well.
  3. Add the beans to the skillet and cook stirring occasionally to coat in the spices, for 5 minutes.
  4. Then move the beans on the edge of the pan and crack in the eggs. Fry it until egg whites set, garnish with coriander and serve.

Enjoy!

fasolka

Comments

  1. says

    Fasolka szparagowa teraz na czasie ,zdrowa i chyba wszyscy ją uwielbiają,a każdy nowy przepis jest na wagę złota i warto spróbować jak smakuje.

    • Dzi says

      Uczciwie przyznam, że sama podchodziłam do tego przepisu z dystansem. Jednak zupełnie niepotrzebnie, i jeszcze to żółtko, które rozlało się po fasolce… Pycha!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>