Fasolka szparagowa z grzybami shitake

Fasolki szparagowej na rynku w dobrej cenie jest coraz więcej, więc przedstawiam pyszny przepis na jej wykorzystanie jako dodatek do dania głównego. Fasolka szparagowa (u mnie akurat żółta, ale może być też zielona), gotowana w bulionie z bardzo aromatycznymi grzybami shitake. Możne je oczywiście zamienić na pieczarki, jednak shitake, jak dla mnie, są o niebo smaczniejsze. Polecam!

Scroll down for English version

Fasolka z grzybami shitake

(5-6 porcji jako dodatek)

Składniki:

  • 6 łyżek masła
  • 2 szalotki (lub jedna cebula), pokrojone w cienkie plasterki
  • 900 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
  • 250 g grzybów shitake (lub pieczarek), pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2/3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię z 3 łyżkami masła. Włóż grzyby i smaż je około 5 minut. Następnie przełóż je do miseczki.
  2. W tej samej patelni rozpuść kolejne 3 łyżki masła i włóż cebulę i czosnek. Podsmażaj około 2 minut.
  3. Włóż fasolkę i wlej bulion. Gotuj całość na bardzo małym ogniu, aż bulion całkowicie wyparuje, a fasolka będzie miękka, okolo 10 minut.
  4. Włóż do patelni grzyby, aby się odgrzały i dopraw wszystko solą i pieprzem.
Smacznego!

English version

Yellow Beans with Shitake Mushrooms

(serves 5-6 as a side dish)

Ingredients:

  • 6 tablespoons butter
  • 2 shallots (or one small onion), sliced thinly
  • 900 g fresh yellow (or green) beens,trimmed
  • 250 g shitake mushrooms, sliced
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 2/3 cuo chicken or vegetable broth

Preparation:

  1. Over medium heat, melt 3 tablespoons butter in a saute pan. Add mushrooms and cook for 5 minutes. Next, transfer to a bowl.
  2. In the same pan, saute onion and garlic with the remaining 3 tablespoones of butter for 2 minutes.
  3. Add yellow beans and chicken broth. Simmer until liquid has evaporated, about ten minutes.
  4. Add mushrooms back into pan and warm through.
  5. Season with salt and pepper and sreve.
Enjoy!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>