Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya

Dziś przedstawiam przepis na idealny dodatek do dania głównego z książki Gordona Ramsaya „Ultimate Cookery Course”. Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem z duża ilością prażonych migdałów. Polecam!

Scroll down for English

Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej, z obciętymi końcami (najlepiej młodej)
  • 200 g migdałów w płatkach
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Składniki na sos:

  • 2 małe główki czosnku
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 150 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 o C
  2. Zawiń czosnek w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez 20-25 minut, do miękkości. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  3. W międzyczasie, wrzuć fasolę do wrzącej i osolonej wody i gotuj przez ok. 2 minuty, aż przestanie być surowa, jednak powinna być wciąż chrupiąca. Odcedź i przelej zimną wodą.
  4. Wsyp migdały na suchą patelnię i praż przez około 2-3 minuty, do zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Wymieszaj fasolkę z migdałami i dopraw je solą i pieprzem.
  6. Wyciśnij z łupinek  upieczony czosnek do miseczki  i rozgnieć widelcem wraz z 1 łyżką białego octu winnego aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj musztardę i miód,  i całość dobrze wymieszaj. Małymi porcjami dolewaj oliwę z oliwek, cały czas mieszając, aż utworzy się jednolity, gęsty sos. Dopraw octem do smaku jeżeli to konieczne.
  7. Polej sosem fasolkę, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!

English version

Green bean salad with honey mustard dressing

(6-8 servings)

Ingredients:

  • 1 kg green beans, topped and tailed
  • 200 g flaked almonds
  • sea salt and freshly ground black pepper
Ingredients for the dressing:
  • 2 small heads of garlic
  • 2-3 tbsp white wine vinegar
  • 2 tsp Dijon mustard
  • 2 tsp runny honey
  • 150 ml olive oil

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 o C
  2. Wrap the garlic for the dressing in foil and roast in the oven for 20-25 minutes until soft. Remove and leave to cool.
  3. Meanwhile, blanch the green beans by plunging them in plenty of boiling salted water for 2 minutes until their rawness has been removed but they are still crunchy. Refresh immediately under cold running water, then drain and leave to one side.
  4. Lightly toast the almonds in a medium-hot dry frying pan for 2-3 minutes until golden. Leave to cool.
  5. Mix together the cooked beans and almonds with little seasoning.
  6. Remove the flesh from the garlc heads and mash with 1 tablespoon of the white wine vinegar until a smooth paste is formed. Add the mustard and honey and mix well. Pour in the olive oil in a slow drizzle, stirring constanly to thicken. Taste asn season as necessary, adding a little more vinegar if needed.
  7. Dress the green beans, toss to coat well and serve.
Enjoy!

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers