Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

Enchiladas, to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Dzisiaj proponuję mocno uproszczoną wersję tego klasycznego dania, z kurczakiem, mozzarellą i cheddarem,a to wszystko zapieczone pod prostym sosem śmietanowym  z dodatkiem marynowanych papryczek pepperoni. Doskonały i szybki pomysł na na danie obiadowe w tzw. „tygodniu”. Polecam!

Scroll down for English

Enchiladas z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym

(3 porcje)

Składniki:

  • 6 średnich tortilli gotowych lub z tego przepisu
  • 1 1/2 szklanki mięsa z kurczaka, upieczonego i pokrojonego na małe kawałki
  • 1 1/2 szklanki miksu serów: mozzarelli i cheddara, startych na tarce
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki śmietany do sosów
  • 1/4 szklanki marynowanych papryczek pepperoni, posiekanych

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.
  2. Wymieszaj kurczaka z połową sera i zawiń je w rulon. Układaj je obok siebie w naczyniu do zapiekania.
  3. W rondelku najlepiej z grubym dnem, rozpuść na dużym ogniu masło i wmieszaj trzepaczką mąkę. Smaż ok. minuty i cały czas mieszając trzepaczką dolewaj bulion drobiowy. Gotuj, aż sos zgęstnie.
  4. Dodaj śmietanę i papryczki, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  5. Polej tortille sosem i posyp resztą serów.
  6. Piecz w piekarniku ok. 25 minut, następnie włącz funkcję grilla i zapiekaj kolejne kilka minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
  7. Wyjmij z piekarnika i podawaj z sałatką.
Smacznego!

English version

White chicken enchiladas ( 3 servings)

Ingredients:

  • 6 medium tortillas
  • 1 1/2 cups cooked, shreded chicken
  • 1 1/2 cups mixed cheese: mozzarella and cheddar cheese,grated
  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons flour
  • 1 1/2 cups chicken brpth
  • 3/4 cups sour cream
  • 1/4 cup pickled hot peppers, chopped

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Grease baking dish.
  2. Mix chicken with half the cheese and roll them up in the tortillas and place them in the baking dish.
  3. In a sauce pan, melt the butter and whisk in the flour. Cook for a minute after which add the chicken broth and whisk until smooth. Let it cook until the sauce is thick and bubbly.
  4. Add the sour cream and hot peppers to the sauce pan and stir. Remove from heat.
  5. Pour the sauce over the enchiladas and top with the remaining cheese.
  6. Bake for 25 minutes and then broil for 3 minutes to brown the top.
Enjoy!

6 Comments

Daria

about 1 rok ago

Świetna sprawa :) Uwielbiam wszelkiego typu zapiekane dania nie tylko za to, że można wykazać się kreatywnością co do składników, ale głównie za smak! :D Jestem pewna, że taki enchiladas podbiłby moje podniebienie. Pozdrawiam! dariawkuchni.blogspot.com

Odpowiedz

Piórko

about 1 rok ago

Pomysł z miksem serów do tego dania rewelacyjny :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Heh, wszystko z serem jest pyszne:)

Odpowiedz

Carmi

about 10 miesięcy ago

Świetny pomysł na szybki obiad! Gdybym tylko nie była na diecie... ;)

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

Oj tam, oj tam:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers