Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie mini tarty z ciasta francuskiego ze śliwkami. Pyszny deser lub przekąska, którą zrobimy praktycznie bez wysiłku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub wiemy,że za chwilę wpadną goście, a słodkości w domu brak:). Polecam!

Przygotowanie: 15 min,Pieczenie 20-30 min,Ilość porcji:6-8 (w zależności od wielkości)

 

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego
  • 3 śliwki,bez pestki,pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 6-8 łyżeczek cukru

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 0C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel obie połowy na 6 lub 8 prostokątów.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia  blachę i poukładaj na niej wykrojone kawałki ciasta francuskiego.
  4. Na każdy kawałek wyłóż plasterki śliwek, tak by delikatnie nachodziły na siebie.Posmaruj je roztopionym masłem i posyp równomiernie każdy kawałek łyżeczką cukru.
  5. Piecz do zarumienienia ok.20-30 min.
  6. Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!


Czas na ciasto francuskie

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge