Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Dziś przedstawiam pomysł na szybkie mini tarty z ciasta francuskiego ze śliwkami. Pyszny deser lub przekąska, którą zrobimy praktycznie bez wysiłku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub wiemy,że za chwilę wpadną goście, a słodkości w domu brak:). Polecam!

Przygotowanie: 15 min,Pieczenie 20-30 min,Ilość porcji:6-8 (w zależności od wielkości)

 

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Składniki:

  • 1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego
  • 3 śliwki,bez pestki,pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 6-8 łyżeczek cukru

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 0C.
  2. Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel obie połowy na 6 lub 8 prostokątów.
  3. Wyłóż papierem do pieczenia  blachę i poukładaj na niej wykrojone kawałki ciasta francuskiego.
  4. Na każdy kawałek wyłóż plasterki śliwek, tak by delikatnie nachodziły na siebie.Posmaruj je roztopionym masłem i posyp równomiernie każdy kawałek łyżeczką cukru.
  5. Piecz do zarumienienia ok.20-30 min.
  6. Podawaj jeszcze ciepłe.
Smacznego!


Czas na ciasto francuskie

2 Comments

gin

about 12 miesięcy ago

Jak ślicznie się prezentują :)

Odpowiedz

Dzi

about 12 miesięcy ago

Szybkie,pyszne i ładne -takie słodkości lubię najbardziej:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers