Ostatnio zobaczyłam w tv reklamy ciastka do przygotowania w mikrofalówce i zaczęłam się zastanawiać: po co kupować coś chemicznego, jeżeli w kilka minut można zrobić sobie takie ciastko w domu i to w przeróżnych wariacjach smakowych? Pierwsze 30 sekundowe czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe. Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany 🙂
Scroll down for recipe in English
Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka
(1 ciastko)
Składniki:
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka mleka
- 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 2 łyżki puree z dyni
- bita śmietana do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw.
- W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni.
- Dodaj mieszankę dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
- Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund.
- Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:)
Smacznego!
English version
Pumpkin chocolate mug cake
(1 mug cake)
Ingredients:
- 2 tablespoons all-purpose flour
- 1/4 teaspoon baking powder
- 1 tablespoon cocoa powder
- 1 tablespoon sugar
- 1 tablespoon brown sugar
- 1/2 teaspoon gingerbread mix spice
- 1 tablespoon canola oil
- 1 tablespoon milk
- 1/8 teaspoon pure vanilla extract (optional)
- 2 tablespoons pumpkin puree
- whipped cream, for garnish (optional)
Preparation:
- In a mug, combine flour, baking powder, cocoa powder, sugar, light brown sugar and gingerbread spice. Mix until well combined and set aside.
- In a small bowl, combine oil, milk, vanilla, pumpkin pure and mix until thoroughly combined.
- Add pumpkin mixture to flour mixture and mix until thoroughly incorporated.
- Microwave for 1 minute and 15 seconds.
- Garnish with whipped cream and eat!
Enjoy!
Michał says
Mnie rozbawiła ta reklama ciastka w tv. Od razu pomyślałem, że to żerowanie na naiwnych. Przecież takie ciastko można zrobić samemu. Jest ono banalnie proste i udaje się każdemu, nawet temu, komu ciasta nie wychodzą.
Mam przepis podobny do twojego tylko jeszcze dodaję tam jajko. Więc teraz pora wypróbować twój.
Tego z torebki nie jadłem i nie wiem czy tak łatwo się skuszę 🙂
Dzi says
Dokładnie:)
Wiewióra says
zrobię paskudom na podwieczorek 🙂
Dzi says
polecam:)
Skaje says
Ja mam z kolei pytanie – czy to ciasto pryska i brudzi mikrofalę? Słyszałam gdzieś takie opinie i trochę się tego obawiam… 🙂
Dzi says
Jeszcze nie miałam takiego problemu;)
Turysta says
Wow super opcja. Jak chyba większość też widziałem tą reklamę w TV i byłem troszeczkę zniechęcony ciastkiem z paczki. Na pewno wykorzystam Twój przepis jako szybka energetyczna przekąska w schronisku gdzieś na szlaku 🙂
Dzi says
Genialny pomysł! 🙂
magda says
Witam ciasto wygląda wspaniale na tych zdjęciach. Przyznam, że ostatnio poszukiwałam czegoś pysznego co mogłabym sobie zjeść w pracy na przerwie. Wypróbuję ten przepis przede wszystkim, dlatego że jest bardzo dobrty i szybko się go robi.
Dzi says
Polecam!:)
Remik says
Co do ciastek z kubka mam mieszane uczucia, bo dwa razy próbowałem zrobić coś takiego i nigdy mi się nie udawało. Mimo wszystko trzeba się postarać i w końcu tego dokonać. Przyznam, że lubię dynię i ślinka mi cieknie jak patrzę na te zdjęcie. Nic tu po mnie, uciekam do kuchni!
Dzi says
Też zaliczyłam kilka wpadek. Niestety każda mikrofalówka jest inna i trudno jest podać uniwersalny czas podgrzewania.Trzeba dojść do tego samemu:)