Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka / Pumpkin chocolate mug cake

Ostatnio zobaczyłam w tv reklamy ciastka do przygotowania w mikrofalówce i zaczęłam się zastanawiać: po co kupować coś chemicznego, jeżeli w kilka minut można zrobić sobie takie ciastko w domu i to w przeróżnych wariacjach smakowych? Pierwsze 30 sekundowe  czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe.  Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany :)

Scroll down for recipe in English

ciastko

Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka

(1 ciastko)

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki puree z dyni 
  • bita śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw.
  2. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie olej, mleko, ekstrakt z wanilii i puree z dyni.
  3. Dodaj mieszankę dyniową do suchych składników w kubku i dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy.
  4. Podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 1 minutę i 15 sekund.
  5. Zajadaj natychmiast, najlepiej z bitą śmietaną:)

Smacznego!

ciastko

English version

Pumpkin chocolate mug cake

(1 mug cake)

Ingredients:

  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon baking powder
  • 1 tablespoon cocoa powder
  • 1 tablespoon sugar
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1/2 teaspoon gingerbread mix spice
  • 1 tablespoon canola oil
  • 1 tablespoon milk
  • 1/8 teaspoon pure vanilla extract (optional)
  • 2 tablespoons pumpkin puree
  • whipped cream, for garnish (optional)

Preparation:

  1. In a mug, combine flour, baking powder, cocoa powder, sugar, light brown sugar and gingerbread spice. Mix until well combined and set aside.
  2. In a small bowl, combine oil, milk, vanilla, pumpkin pure and mix until thoroughly combined.
  3. Add pumpkin mixture to flour mixture and mix until thoroughly incorporated.
  4. Microwave for 1 minute and 15 seconds.
  5. Garnish with whipped cream and eat!

Enjoy!

ciastko

Comments

  1. says

    Mnie rozbawiła ta reklama ciastka w tv. Od razu pomyślałem, że to żerowanie na naiwnych. Przecież takie ciastko można zrobić samemu. Jest ono banalnie proste i udaje się każdemu, nawet temu, komu ciasta nie wychodzą.

    Mam przepis podobny do twojego tylko jeszcze dodaję tam jajko. Więc teraz pora wypróbować twój.

    Tego z torebki nie jadłem i nie wiem czy tak łatwo się skuszę :)

  2. Turysta says

    Wow super opcja. Jak chyba większość też widziałem tą reklamę w TV i byłem troszeczkę zniechęcony ciastkiem z paczki. Na pewno wykorzystam Twój przepis jako szybka energetyczna przekąska w schronisku gdzieś na szlaku :)

  3. magda says

    Witam ciasto wygląda wspaniale na tych zdjęciach. Przyznam, że ostatnio poszukiwałam czegoś pysznego co mogłabym sobie zjeść w pracy na przerwie. Wypróbuję ten przepis przede wszystkim, dlatego że jest bardzo dobrty i szybko się go robi.

  4. Remik says

    Co do ciastek z kubka mam mieszane uczucia, bo dwa razy próbowałem zrobić coś takiego i nigdy mi się nie udawało. Mimo wszystko trzeba się postarać i w końcu tego dokonać. Przyznam, że lubię dynię i ślinka mi cieknie jak patrzę na te zdjęcie. Nic tu po mnie, uciekam do kuchni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>