Dynia zapiekana z grzybami leśnymi/Pumpkin au gratin with wild mushrooms

Dziś przedstawiam kolejną sezonową propozycję dodatku do dania głównego. Tym razem proponuję dynię z ricottą i ulubionymi leśnymi grzybami, zapiekane z boczkiem i parmezanem. Pasuje tak samo dobrze do mięs jak i do ryb. Polecam!

Scroll down for English

Dynia zapiekana z grzybami leśnymi

(8 porcji)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 szalotki pokrojone w cienkie plasterki (lub 1 mała cebula)
  • 8 szklanek drobno pokrojonej w kostkę i obranej dyni (około 1,5 kg)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 plastry wędzonego boczku, pokrojone w kostkę
  • 220 g ulubionych leśnych grzybów, pokrojonych w plasterki
  • 1 1/2 łyżki posiekanych listków najlepiej świeżej szałwii
  • 60 ml bulionu drobiowego
  • 60 g parmezanu, startego na tarce (około 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki ricotty
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 170 g pieczarek, pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C.
  2. Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej olej i rozprowadź go na całej jej powierzchni. Włóż szalotki i podsmażaj przez 30 sekund, po czym dodaj 6 szklanek dyni i smaż kolejne 2 minuty.  Zmniejsz ogień do małego wmieszaj 1/4 łyżeczki soli, następnie przykryj patelnię i gotuj dynię do miękkości, około 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień. Kontynuuj gotowanie aż wszelkie płyny z patelni odparują, często mieszając, około 2 minut. Następnie przełóż dynię do dużej miski, przeciśnij ją przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć widelcem, aż do powstania jednolitego puree. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem.
  3.  Na tą samą patelnię wrzuć boczek i smaż na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. Wyjmij boczek do miseczki, najlepiej  łyżką durszlakową, tak by pozostał na patelni wytopiony tłuszcz i wrzuć na nią pokrojone grzyby leśne wraz z szałwią, po czym smaż je do zarumienienia, około 8 minut. Następnie wlej bulion i gotuj do prawie całkowitego odparowania, około 3 minut.
  4. Przełóż usmażone grzyby do miski z puree, wsyp pozostałe 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni, 1/4 łyżeczki soli , 30 g parmezanu, ricottę  i dopraw pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej wielkości naczynia do zapiekania. Przykryj folią, włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę.
  5.  Po tym czasie zdejmij folię i włącz funkcję grilla. Posyp wierzch zapiekanki boczkiem, resztą parmezanu i pieczarkami i piecz około 6 minut, do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na na 5 minut przed podaniem.
Smacznego!

English version

Pumpkin au gratin with wild mushrooms

(8 servings)

Ingredients:

  • 1 tablespoon canola oil
  • 2 thinly sliced shallots
  • 8 cups finely diced peeled pumpkin or butternut squash, divided (about 1,5 kg)
  • 1/2 teaspoon salt, divided
  • 2 slices of bacon, diced
  • 220 g wild mushrooms,  sliced
  • 1-1/2 tablespoons chopped fresh sage
  • 60 ml chicken stock
  • 60 g Parmigiano-Reggiano cheese, grated and divided (about 1/2 cup)
  • 2 tablespoons ricotta cheese
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
  • 170 g  button mushrooms, sliced

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180° C.
  2. Warm the large nonstick skillet over medium-high heat. Add the canola oil and swirl to coat. Sauté the shallots for 30 seconds. Add 6 cups of the pumpkin and sauté for 2 minutes. Reduce the heat to medium-low, and then stir in 1/4 teaspoon salt. Cook, covered, until tender, about 15 minutes. Remove the lid and increase the heat to medium-high. Continue cooking until any liquid in the skillet evaporates, stirring frequently, about 2 more minutes. Transfer the pumpkin mixture to the large bowl, and then mash with a potato masher or fork until smooth. Wipe the skillet clean.
  3.  Cook the bacon in the large nonstick skillet over medium-high heat just until crisp. Remove the bacon from the skillet, reserve the drippings, and crumble the bacon. Add the mixed wild mushrooms and sage to the skillet, and sauté until the mushrooms are browned, about 8 minutes. Add the stock and cook until the liquid almost evaporates, about 3 minutes.
  4. Transfer the mushroom mixture to the mashed pumpkin, and add the remaining 2 cups diced pumpkin, remaining 1/4 teaspoon salt, 30 grams Parmigiano-­Reggiano cheese, ricotta cheese, and black pepper. Stir it all to combine. Spoon the pumpkin mixture into the prepared baking dish. Cover with foil and bake in the preheated oven for 1 hour. Remove the pan from the oven and discard the foil.
  5.  Preheat the broiler to high. Sprinkle the crumbled bacon, remaining 30 g Parmigiano-Reggiano, and button mushrooms over the cooked pumpkin. Broil until lightly browned, about 6 minutes. Remove from the oven and let stand 5 minutes before serving.
Enjoy!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>